“Έξυπνα Νησιά»: Το 2019 ο διαγωνισμός για Σύμη, Αστυπάλαια, Μεγίστη

0

Εντός του 2019 αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τη μετατροπή των νησιών Σύμης, Αστυπάλαιας και Μεγίστης/Καστελλόριζου σε «Έξυπνα Νησιά», με την εκτιμώμενη διάρκεια ολοκλήρωσης έκαστου έργου να αφορά σε 12 μήνες και το έτος 2021 να αποτελεί το επιθυμητό έτος έναρξης της πλήρους λειτουργίας του πρώτου πιλοτικού αυτού project.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε –σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ- η διευθύντρια Διαχείρισης Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ) του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργεια (ΔΕΔΔΗΕ), Ειρήνη Σταυροπούλου στη διάρκεια ομιλίας της  σε εκδήλωση της ΡΑΕ, που έγινε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Μιλώντας για το πρόγραμμα «Έξυπνα Νησιά» στα τρία προαναφερόμενα ελληνικά νησιά, η κ. Σταυροπούλου τόνισε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί μεγάλη διείσδυση ΑΠΕ σε ποσοστό άνω του 55%-60%. Υπενθύμισε ότι από την ημερομηνία προκήρυξης των διαγωνισμών από τη ΡΑΕ, ύστερα από τη σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ και αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, οι διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός εννέα μηνών από την προκήρυξή τους.

Κατά την ομιλία της η κ. Σταυροπούλου αναφέρθηκε στον ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ως διαχειριστή των μη διασυνδεδεμένων νησιών και των βασικών του αρμοδιοτήτων και παρουσίασε τη σημερινή εικόνα: τα 47 νησιά που ανήκουν σε 29 αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα, εκ των οποίων τα 28 είναι απομονωμένα μικροδίκτυα «isolated microgrid» και το ένα, η Κρήτη, αφορά σε Small Isolated System, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, η ίδια παρουσίασε τα καινοτόμα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη νησιωτική χώρα και αφορούν τα νησιά Κύθνο, Ικαρία, Τήλο, Άγιο Ευστράτιο, Σύμη, Μεγίστη και Αστυπάλαια.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ecopress.gr