Αρχίζει η Ηλεκτρονική Διασταύρωση για Όσα Οχήματα Δεν Έχουν Περάσει ΚΤΕΟ – Πρόστιμα για τους Παραβάτες

0

Να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες ΙΧ που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ επιθυμεί το Υπουργείο Μεταφορών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

Ειδικότερα, μετά τη διασταύρωση των ανασφάλιστων οχημάτων και τη βεβαίωση των σχετικών προστίμων, η εφορία κάνει ένα βήμα παραπέρα ή, διαφορετικά, αναγκάζει όσους δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ να το πράξουν για να γλιτώσουν τα τσουχτερά πρόστιμα. Υπενθυμίζεται ότι από ΚΤΕΟ περνούν υποχρεωτικά όλα τα οχήματα αυτοκίνητα και μηχανές στα 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία, και έπειτα κάθε δύο χρόνια. Εξαίρεση αποτελούν τα ταξί και τα βαρέα οχήματα που περνούν κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της “Καθημερινής”, οι δύο Αρχές έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία από το online ηλεκτρονικό σύστημα, στο οποίο τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ αλλά και τα 5 δημόσια αποστέλλουν σε καθημερινή βάση το σύνολο των ελέγχων που έχουν πραγματοποιήσει. Με τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά στοιχεία θα εντοπίζονται οι παραβάτες των ΚΤΕΟ αλλά και τα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε ακινησία. Μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει η αποστολή των ηλεκτρονικών ειδοποιητηρίων μέσω των οποίων οι ιδιοκτήτες θα καλούνται χωρίς προειδοποίηση να πληρώσουν τα πρόστιμα για τα οχήματα που διατηρούν.

Αν ένα όχημα δεν περάσει εντός προθεσμίας το ΚΤΕΟ, επιβαρύνεται με πρόστιμο που για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης είναι 16 ευρώ, για μέχρι έξι μήνες 33 ευρώ και για πάνω από έξι μήνες 65 ευρώ. Τα οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές) που θα εντοπιστούν να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ θα επιβαρυνθούν πρόσθετα από τα παραπάνω ποσά με πρόστιμο 150 ευρώ.

Σύμφωνα με την αγορά αυτοκινήτου, περίπου 2 εκατ. ΙΧ και φορτηγά και 500.000 μοτοσικλέτες δεν έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια από ΚΤΕΟ δημιουργώντας αφενός προβλήματα που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, αφετέρου τεράστιες απώλειες στα ταμεία του Δημοσίου.

Αναφορικά με τον εντοπισμό των ιδιοκτητών ανασφάλιστων οχημάτων, αναμένεται άμεσα να ακολουθήσει και η τρίτη διασταύρωση. Η διασταύρωση θα βασιστεί στα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος, καταβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

– 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 cc.
– 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 cc και άνω.
– 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 cc.
– 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 cc και άνω.