‘Βολές’ Φάμελλου Κατά Μητσοτάκη για Σκουριές και Ελληνικό

0

«Αναρωτιέμαι με ποιους κανόνες ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να προτείνει να αναπτυχθεί η Ελλάδα το επόμενο διάστημα, με τους ευρωπαϊκούς κανόνες που εφαρμόζονται στη χώρα μας και ελέγχονται και από τους θεσμούς, ή κάποιους δικούς του κανόνες, που ουσιαστικά είναι κανένας κανόνας και τακτοποίηση μόνο των ημετέρων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ‘Πρακτορείο 104,9 FM’ και σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στο Bloomberg και δήλωσή του ότι εφόσον γίνει πρωθυπουργός οι άδειες στην καναδική εταιρεία για τις Σκουριές θα εκδοθούν μέσα στον πρώτο μήνα από την αλλαγή κυβέρνησης, ο κ. Φάμελλος σχολίασε: «Δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς τι εννοεί ότι θα δώσει τις άδειες για τις Σκουριές. Αν εννοεί ότι θα δώσει τις άδειες για την πρόσφατη απόρριψη των ερευνητικών εργασιών ως προς την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την αποκεντρωμένη διοίκηση για τη Θράκη -αυτό έγινε τις τελευταίες εβδομάδες- νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να το πει στα δημοτικά συμβούλια της Αλεξανδρούπολης, των Σαπών, στο περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, που ψήφισαν κατά αυτής της επένδυσης και εργασίας, δεν αφορά την κυβέρνηση».

«Δεν έχω ακούσει τον κ. Μητσοτάκη», συνέχισε ο αν. υπ. Περιβάλλοντος, «να τοποθετείται ούτε στο γιατί η εταιρεία δεν πληρώνει τα περιβαλλοντικά πρόστιμα και έχει κάνει προσφυγή στο δικαστήριο κατά της καταβολής των περιβαλλοντικών προστίμων, που αφορούν την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων στην περιοχή της Χαλκιδικής -τα επέβαλε αυτή η κυβέρνηση σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες- και επίσης δεν τον έχω ακούσει να πει τίποτα και για την καθετοποίηση αυτής της επένδυσης, που υποχρεούται να κάνει η εταιρεία και διεκδικούμε τόσα χρόνια, διότι θέλουμε να δούμε πώς θα ολοκληρώσει την υποχρέωσή της έναντι του ελληνικού δημοσίου και αυτό δεν έχει ακόμη κατατεθεί».

«Γιατί δεν ζητά αλήθεια, με βάση τα ελληνικά συμφέροντα, να ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι καθετοποίηση των επενδύσεων, κάτι το οποίο είναι κεντρικό ζήτημα για την Ελλάδα;», αναρωτήθηκε.

Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Φάμελλος παρατήρησε: «Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τοποθετηθεί για τις επενδύσεις αποδεικνύοντας ότι δεν έχει γνώση του θέματος των επενδύσεων. Μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι τοποθετήθηκε για το Ελληνικό, ενώ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αίτημα στο ΥΠΕΝ για έγκριση κάποιας μελέτης. Για ποια χρονοτριβή και ποια εμπόδια μιλά ο κ. Μητσοτάκης; Είναι φανερό ότι είτε οι σύμβουλοί του τον έχουν πληροφορήσει λάθος ή ότι η ΝΔ δεν έχει καν γνώση των μεγάλων επενδύσεων, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο με αυτό που επεδίωξε να δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης».

Εξέφρασε, δε, την απορία, «αν ήταν τόσο εμβληματική η επένδυση γιατί ψήφισαν έναν τόσο προβληματικό νόμο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2012 και υπέγραψαν και μία σύμβαση το 2014 για το Ελληνικό, που πέρα από την ελλιπή διεκδίκηση συμφερόντων του δημοσίου είχε πολλά προβλήματα υλοποίησης».

«Δεν έχει κανένα πρόβλημα η επένδυση και επιπλέον έχουν προχωρήσει όλες οι μετεγκαταστάσεις φορέων που βρίσκονται εκεί, βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το καζίνο που είναι μέρος της επένδυσης και προφανώς παρακολουθούμε την εκπόνηση των μελετών από την πλευρά του επενδυτή και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην έγκρισή τους. Άρα άγνοια επιδεικνύει για το Ελληνικό ο κ. Μητσοτάκης και είναι τραγικό αυτό για έναν άνθρωπο, που δηλώνει υπέρ των επενδύσεων».

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις που δρομολόγησε η παραίτηση Νίκου Κοτζιά από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Φάμελλος ανέφερε: «Η δήλωση του πρωθυπουργού για την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών, ιδιαίτερα όσον αφορά την επιδιωκόμενη συμφωνία με την πΓΔΜ απέδειξε δύο πράγματα, πρώτον ότι αποτελεί συνολική επιλογή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού η προώθηση αυτής της συμφωνίας, διότι αν κάποιος τη χρέωνε μόνο στον Νίκο Κοτζιά κάνει λάθος και δεύτερον ότι το έργο του Νίκου Κοτζιά και οι επιλογές για αυτή τη συμφωνία παραμένουν στην πρώτη γραμμή της κυβέρνησης».

«Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα και χωρίς κανένα πρόβλημα στην κυβερνητική σταθερότητα στην υλοποίηση μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία πέρα από πλουραλιστική και πολυδιάστατη που την έκανε ο Νίκος Κοτζιάς θα είναι και ουσιαστικά εθνικά συμφέρουσα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα ο αν. υπουργός σημείωσε: «Ο προϋπολογισμός που υποβλήθηκε στο ευρωπαϊκό εξάμηνο αποδεικνύει ότι η έξοδος είναι πιο καθαρή από ό,τι είχε σχεδιαστεί, προβλέπεται η μη περικοπή των συντάξεων και ταυτόχρονα προβλέπεται μέσα στο επόμενο δίμηνο να υπάρξουν πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες […] που δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός στην Έκθεση. Μέχρι την 1η Ιανουαρίου, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν δει ψηφισμένες όλες τις δεσμεύσεις μας και θα είναι ήδη τα πράγματα πολύ καλύτερα γιατί και στα δημοσιονομικά και στο πλεόνασμα του προϋπολογισμού θα έχουμε υπεραπόδοση».