Βρέθηκαν οι Ένοχοι για τους Ρύπους -20 Eταιρείες Eυθύνονται για το 1/3 των Παγκόσμιων Εκπομπών Άνθρακα

0

Είκοσι από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, κυρίως πετρελαϊκές, εκ των οποίων οκτώ από τον ιδιωτικό τομέα και 12 κρατικές, ευθύνονται για περισσότερο του ενός τρίτου των συνολικών εκπομπών άνθρακα από το 1965 έως σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Climate Accountability Institute. Οι πέντε μεγαλύτεροι εταιρικοί ρυπαντές είναι κατά σειρά, η σαουδαραβική Aramco (4,38% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών της περιόδου 1965-2017)
η αμερικανική Chevron (3,2%), η ρωσική Gazprom (3,19%), η αμερικανική ExxonMobil (3,09%) και η ιρανική National Iranian Oil (2,63%).

Την 20άδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι, BP, Shell, Coal India, Pemex, Petroleos de Venezuela, PetroChina, Peabody Energy, ConocoPhilips, Abu Dhabi, Kuwait Petroleum, Iraq National Oil, Total, Sonatrach, BHP Billiton και Petrobras.

Οι παγκόσμιες εκπομπές της περιόδου 1965-2018 ανήλθαν συνολικά τους 1.354 δισ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου και, εξ αυτών, οι 20 εταιρείες έχουν συμβάλει εκπέμποντας 480 δισ. μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, κυρίως μέσω της καύσης των προϊόντων τους, ήτοι βενζίνης, ντίζελ, φυσικού αερίου κ.α., σε χρονικό διάστημα πεντηκονταετίας.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο έθεσε το 1965 ως αφετηρία της μελέτης του, επειδή εκείνο το έτος η ανθρωπότητα και κατ’ επέκταση η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, αντιλήφθηκε τις πιθανές επιπτώσεις στην αλλαγή του κλίματος, οπότε και της επιμερίστηκε η ηθική, οικονομική και νομική ευθύνη για τη συνεχιζόμενη εξόρυξη και χρήση των προϊόντων της.

Σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, η μελέτη εκτιμά ότι οι 20 εταιρείες ευθύνονται για το 30% όλων των εκπομπών άνθρακα που έχουν προέλθει από ανθρωπογενείς δραστηριότητες στη Γη, από το 1751.

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ορισμένες εταιρείες υποστήριξαν ότι δεν ευθύνονται άμεσα για το πώς χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές τα προϊόντα τους, άλλες αμφισβήτησαν ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων ήσαν πραγματικά γνωστές πριν από 60 χρόνια, ενώ κάποιες τόνισαν ότι αποδέχονται την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής και υποστηρίζουν τους στόχους της διεθνούς συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Επισήμαναν επίσης τις προσπάθειες τους για επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε εναλλακτικές ενεργειακές πηγές, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα.