Γερμανία: Απεργιακές Κινητοποιήσεις Απειλούν να ‘Νεκρώσουν’ τους Κλάδους του Μετάλλου και του Ηλεκτρισμού

0

Άνοιξε χθες το χορό των κινητοποιήσεων με προειδοποιητικές 24ωρες απεργίες στους κλάδους του μετάλλου και του ηλεκτρισμού η IG Metall, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της Γερμανίας, η οποία εκτιμά ότι μόνο χθες απήργησαν περίπου 68.000 εργαζόμενοι σε περισσότερες από 80 επιχειρήσεις.

Το επίκεντρο των κινητοποιήσεων ήταν χθες η βιομηχανία φορτηγών και λεωφορείων ΜΑΝ στην Βαυαρία, όπου απήργησαν πάνω από 15.000 εργαζόμενοι, ενώ τις επόμενες ημέρες προειδοποιητικές απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε πάνω από 200 επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Το συνδικάτο αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες το περασμένο Σαββατοκύριακο.

«Κανείς δεν θέλει μια μεγάλη βιομηχανική διαμάχη», δήλωσε ο πρόεδρος τη IG Metall Γιεργκ Χόφμαν, υπογραμμίζοντας ότι η ισχυρογνωμοσύνη των εργοδοτών δεν άφησε περιθώρια. «Το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι φανταστικό, τα κέρδη των εταιριών εξαιρετικά καλά και μας κάνουν μια προσφορά η οποία δεν καλύπτει ούτε καν τον πληθωρισμό για τους 27 μήνες που θα είναι η διάρκειά της», πρόσθεσε.

Η IG Metall εκπροσωπεί περίπου 3,9 εκατ. εργαζόμενους στην Γερμανία, στοιχείο που την καθιστά τη μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση στην Ευρώπη. Στην τρέχουσα κινητοποίηση εφαρμόζονται για πρώτη φορά οι 24ωρες απεργίες, για τις οποίες ωστόσο οι απεργοί θα αποζημιωθούν από το σωματείο τους, το οποίο απείλησε ακόμη και με απεργίες διαρκείας.

Μεταξύ των αιτημάτων των απεργών αναφέρονται οι αυξήσεις των μισθών κατά 6%, αλλά και το δικαίωμα για εργασία 28 ωρών την εβδομάδα για διάστημα έως και δύο ετών όταν ο εργαζόμενος πρέπει να φροντίσει παιδιά ή ηλικιωμένους, με πλήρεις αποδοχές και εγγύηση της θέσης εργασίας.

Από την πλευρά τους, οι εργοδότες υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όλους εκείνους οι οποίοι εργάζονται τώρα σε συνθήκες μερικής απασχόλησης, υφιστάμενοι όμως και τις αντίστοιχες περικοπές αποδοχών. «Η άρνηση της IG Metall να διαπραγματευτεί, το τελεσίγραφο και η διάλυση των συνομιλιών δείχνουν ότι θέλουν απλώς να απεργήσουν για να απεργήσουν», δήλωσε ο Μπέρτραμ Μπρόσαρ, διευθυντής της Ένωσης Εργοδοτών στον Τομέα του Μετάλλου (VBM) στην Βαυαρία.