Γερμανία: Οι Πράσινοι Υποχωρούν στα Ζητήματα Περιορισμού του Άνθρακα Προκειμένου να Σχηματιστεί Κυβέρνηση

0

Οι Πράσινοι εκδήλωσαν την πρόθεση τους να συμβιβαστούν σε σημαντικά για αυτούς περιβαλλοντικά ζητήματα, προκειμένου να σχηματισθεί ο λεγόμενος κυβερνητικός συνασπισμός «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι).

Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα δεν επιμένει πλέον στο αίτημά του να δοθεί τέλος στις μηχανές εσωτερικής καύσης για οχήματα ως το 2030. Παράλληλα, οι Πράσινοι παραιτούνται και από την απαίτησή τους να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την τερματισμό της λειτουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα.

Σε αντίθεση με τα αρχικά τους αιτήματα, οι Πράσινοι πλέον αναμένουν από τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους να δεσμευθούν πως μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» θα καταβάλει, σύμφωνα με τον συμπρόεδρο του κόμματος, «κάθε προσπάθεια», ώστε το όχημα του μέλλοντος να κινείται με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Παράλληλα, οι Πράσινοι ζητούν τώρα από τα άλλα κόμματα, ως αντάλλαγμα, να προβούν και αυτά σε συμβιβασμούς, όπως για παράδειγμα στο προσφυγικό ζήτημα, κυρίως σε ότι αφορά την επανένωση οικογενειών και τη δημιουργία νόμιμων οδών εξόδου.

Οι Φιλελεύθεροι χαιρέτισαν την στάση των Πρασίνων και ανακοίνωσαν ανάλογη διάθεση συμβιβασμού και από την πλευρά τους σε θέματα της γεωργίας, αλλά και στο ζήτημα των κινητήρων, αναφέροντας ότι, για παράδειγμα, θα συζητούσαν την επιβολή υψηλότερων φόρων σε αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν βενζίνη και ντίζελ.