Γ. Σταθάκης: Η ΔΕΗ Είναι Απολύτως Βιώσιμη

0

Βολές’ κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, υπερασπιζόμενος τη ΔΕΗ και τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ‘Εφημερίδα των Συντακτών’, ο κ. Σταθάκης επικαλείται συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία της ΔΕΗ, εξηγεί ότι οι προσαρμογές στις λογιστικές καταστάσεις ενισχύουν τη διαφάνεια και την αξιοπιστία της εταιρείας και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για «λογιστικές αλχημείες».

Ο κ. Σταθάκης κατηγορεί την αντιπολίτευση για «λαθροχειρίες στην ανάγνωση των οικονομικών δεδομένων», επισημαίνοντας: «Το βασικό μέγεθος για την εκτίμηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης είναι ο δείκτης EBITDA (…). Προσπαθούν να μετατρέψουν τον θετικό EBITDA των 284,4 εκατ. ευρώ σε αρνητικό, προκειμένου να εμφανίσουν ως προβληματικό ένα μέγεθος που καταγράφει την απλή πραγματικότητα ότι η ΔΕΗ εισπράττει περισσότερα από όσα δαπανά για να λειτουργεί».

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός επισημαίνει ότι έχει περιοριστεί ο δανεισμός και διαβεβαιώνει πως «η ΔΕΗ είναι απόλυτα βιώσιμη». Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι την Τρίτη οι Βρυξέλλες ενέκριναν την παράταση ενός μηνός για τις λιγνιτικές μονάδες και διαβεβαιώνει ότι ο διαγωνισμός προχωρά με βάση του χρονοδιάγραμμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνει, επίσης, ότι ο ενεργειακός τομέας δεν έχει σήμερα καμιά σχέση με όσα ίσχυαν το 2014 και προσθέτει: «Αξιοποιώντας ένα επίπεδο επενδύσεων ρεκόρ, μετατρέπουμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο και υλοποιούμε τη μετάβαση στη νέα εποχή των ψηφιακών δικτύων και της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας».