Γ. Σταθάκης: Ισχυρή η Ανάπτυξη των Επενδύσεων στον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα

0

Ο ενεργειακός τομέας της χώρας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο που χαρακτηρίζεται από την πολύ ισχυρή ανάπτυξη των επενδύσεων και την ισχυρή διεθνή συμμετοχή στις επενδύσεις αυτές, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ‘Πρακτορείο 104,9 FM’, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός καλείται να καταδείξει πώς θα επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι που τίθενται για το 2020-2030 και το 2050, σε δύο επίπεδα: στην συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

«Η Ελλάδα πάει καλά, στον πρώτο στόχο. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή είναι τώρα στο 29% και θέτουμε το φιλόδοξο στόχο να προσεγγίσει το 50% μέχρι το 2030. Ο δεύτερος, πιο δύσκολος, στόχος για τη χώρα, αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας. Εκεί υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν, με πρώτο στόχο να εξοικονομούμε περίπου το 1,5% της ενέργειας που καταναλώνουμε σήμερα», ανέφερε.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, βάσει των αδειών που δόθηκαν μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών, αναμένονται επενδύσεις άνω των € 2 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια στην αιολική ενέργεια, «στην οποία είναι πολύ αισθητή η παρουσία εταιρειών διεθνούς εμβέλειας, μεταξύ αυτών κυρίως γαλλικές και ιταλικές».

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε ότι και στον τομέα αυτό είναι σημαντικές οι ξένες επενδύσεις. «Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν επενδυτές από το εξωτερικό, όπως είναι ο αγωγός TAP, ο κάθετος άξονας IGB και άλλα σχέδια που υπάρχουν». Παράλληλα, σημείωσε, σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται τόσο για τους υδρογονάνθρακες, όσο και ενόψει της αποεπένδυσης στον λιγνίτη. Ειδικότερα για την αποεπένδυση, ο κ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι ο σχετικός νόμος θα περιλαμβάνει εκτενές σχέδιο, τόσο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, όσο και για τις υπάρχουσες εργασιακές συμβάσεις.

«Συνολικά, ολόκληρος ο ενεργειακός τομέας βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, με πολύ ισχυρή την ανάπτυξη επενδύσεων και ισχυρή διεθνή συμμετοχή στις επενδύσεις αυτές».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ», υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό θα συμμετέχει το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, μαζί και οι συνεταιριστικές. «Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα, καλύπτεται, όπως είχε προβλεφθεί, κατά € 250 εκατ. από το ΕΣΠΑ και μαζί με άλλες πηγές οι πόροι θα φθάσουν τα € 500 εκατ.», σημείωσε