Δεν Πρόκειται να Διαπραγματευτούμε τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

0

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα δεν «πρόκειται να τεθεί σε διαπραγμάτευση», επισημαίνοντας ότι «η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή» για τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε αυτή την Συμφωνία.

«Αυτή η Συμφωνία δεν πρόκειται να τεθεί σε διαπραγμάτευση, μας δεσμεύει (…) δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «σέβεται βαθιά την απόφαση των ΗΠΑ» και ότι η πόρτα παραμένει πάντα ανοιχτή, «αλλά τα άλλα κράτη θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τη Συμφωνία του Παρισιού».

Το να απορρίψουμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν “μεγάλο σφάλμα”

Το να απαρνηθούμε τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως απειλούν να πράξουν οι ΗΠΑ, θα ήταν ένα «μεγάλο σφάλμα», δήλωσε σήμερα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η δέσμευσή μας στη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων συνέβαλε στο να συνάψουμε μια σταθερή, ανθεκτική συμφωνία που επιτρέπει να επιβεβαιώσουμε ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Το να την απορρίπτουμε σήμερα χωρίς να προτείνουμε τίποτα άλλο θα ήταν ένα μεγάλο λάθος, το να μην την τηρήσουμε θα ήταν ανεύθυνο, διότι πρόκειται για μια χρήσιμη συμφωνία, απαραίτητη για την ειρήνη» υπογράμμισε ο Γάλλος ηγέτης.

Έπειτα από 10 και πλέον χρόνια τεταμένων διαπραγματεύσεων, υπογράφθηκε στη Βιέννη την 14η Ιουλίου του 2015 η συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) η οποία εγγυάται τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων.

Ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ είναι ένας «εγκληματίας» και πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για τα εγκλήματά

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας «εγκληματίας» ο οποίος πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει ενώπιον της «διεθνούς δικαιοσύνης», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ότι εναπόκειται στο συριακό λαό να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ένας εγκληματίας, θα πρέπει να δικαστεί και να απαντήσει ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Εντούτοις, δεν έχω θέσει ως προαπαιτούμενο την απομάκρυνσή του από την εξουσία λόγω πραγματισμού» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος σημειώνοντας ότι εναπόκειται στο συριακό λαό «να επιλέξει ελεύθερα τον ηγέτη της χώρας του».

Νωρίτερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε για τη συγκρότηση μιας «ομάδας επαφής» για τη Συρία ώστε να δημιουργηθεί μια νέα δυναμική που θα οδηγήσει προς μια πολιτική λύση στον πόλεμο της χώρας.