Δημοσίευμα-«βόμβα» WSJ! «O Tόμσεν είπε πως η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις»

0

Επικαλούμενη δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν, η Wall Street Journal αναφέρει σε άρθρο της ότι το Ταμείο απαιτεί από την Ελλάδα περισσότερα μέτρα.

«Το ΔΝΤ επιφύλασσε  για την Ελλάδα ένα απογοητευτικό μήνυμα: Ακόμη και αν η χώρα εξασφαλίσει την ελάφρυνση του χρέους από τους ευρωπαίους πιστωτές της, χρειάζεται ακόμα πιο οδυνηρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

Στο άρθρο σημειώνεται πως επτά χρόνια μετά από μια οικονομική κρίση και πριν από μία ακόμη επικείμενη οικονομική κρίση, αυτό είναι το μήνυμα που δεν θέλει να ακούσει ο Έλληνας και ένας βασικός λόγους για τον οποίο το ΔΝΤ παροτρύνει τη Γερμανία και τους άλλους ευρωπαίους πιστωτές της Αθήνας να δώσουν στη χώρα ελπίδα με τη μορφή μιας πραγματικής ελάφρυνσης χρέους, τονίζει.

«Οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της χώρας… οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις, είναι μια προκαταβολή», είπε ο Πόλ Τόμσεν. Για να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας και να επιστρέψουν τα εισοδήματα στα επίπεδα προ κρίσης θα χρειαστούν «βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες δεν έχουν ακόμη γίνει», σημείωσε. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας είναι σήμερα στο 22% και το μισό εργατικό δυναμικό της νεολαίας είναι χωρίς εργασία.

«Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο έργο», τόνισε.

Ο Τόμσεν και η Lagarde, συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το Σαββατοκύριακο πριν από την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Αν και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, το ΔΝΤ δεν έχει αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Η Ελλάδα έχει ήδη υποστεί, όπως σημειώνεται από τη Wall Street Journal, μια σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια των ετών διάσωσης. Ακόμη μια άλλη κρίση θα μπορούσε να έρχεται, αναφέρουν οι αναλυτές, καθώς η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με το χρέος που θα πρέπει να πληρωθεί τους επόμενους μήνες και το οποίο δεν μπορεί να καλύψει χωρίς πρόσθετη βοήθεια από εξωτερικούς πιστωτές.

Νωρίτερα, φέτος, το ΔΝΤ δήλωσε ότι το αδιέξοδο σε σχέση με τους νέους όρους διάσωσης, τη χρηματοδότηση και την ελάφρυνση του χρέους κινδυνεύει να ωθήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης.

Με επικεφαλής τη Γερμανία, οι ευρωπαίοι πιστωτές προσπαθούν να επιβάλουν περισσότερες οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, με την υπόσχεση της ελάφρυνσης του χρέους, αν οι μεταρρυθμίσεις παράγουν θετικά αποτελέσματα. Είναι μια υπόσχεση που έχει προσφερθεί εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει εκπληρωθεί, εν μέρει επειδή η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όλους τους όρους της συμφωνίας.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι προβλέψεις των Ευρωπαίων για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι αξιόπιστες και επιμένει στην έκκλησή του προς την Ευρώπη να δώσει στην Ελλάδα πραγματική ελάφρυνση του χρέους, επιχειρώντας να ξανακερδίσει την αξιοπιστία που έχασε στο πρώτο αποτυχημένο σχέδιο διάσωσης. Ωστόσο, μερικοί οικονομολόγοι αμφισβητούν ακόμη και το ότι η πρόταση του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους είναι ρεαλιστική.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται σήμερα σε περίπου 326 δισ. ευρώ, περίπου το 180% του ΑΕΠ της χώρας, εκ των οποίων 226 δισ. ευρώ οφείλονται στους Ευρωπαίους πιστωτές.

Ο Jeromin Zettelmeyer, συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics και πρώην κορυφαίος οικονομολόγος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, αμφισβητεί ότι οι τρέχουσες προτάσεις για την επέκταση του χρέους της Ελλάδας και τη μείωση των επιτοκίων της θα είναι αρκετές για να ανακάμψει η χώρα.

«Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που τέθηκαν στο τραπέζι από τo Eurogroup τον Μάιο του 2016 θα μπορούσαν να είναι επαρκή για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά μόνο εάν τα μέτρα αυτά ληφθούν σε μια ακραία εκδοχή τους», σημείωσε τονίζοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν θα δεχτεί αυτού του είδους την αναδιάρθρωση, διότι δίνει στην Ελλάδα ένα ισχυρό κίνητρο για αθέτηση υποχρεώσεων ή επαναδιαπραγμάτευση, όταν το χρέος θα είναι στο αποκορύφωμά του.

Η Γερμανία, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίζει πιέσεις λόγω των επικείμενων εκλογών, κάτι που αποτελεί έναν από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Βερολίνο δεν υποστηρίζει τώρα την ελάφρυνση του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση έχει από καιρό υποσχεθεί ότι δεν θα συνεισφέρει σε καμία χρηματοδότηση στην Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, επειδή το ΔΝΤ προσδίδει εγκυρότητα στο πρόγραμμα. Αλλά δεδομένου ότι το ΔΝΤ ζητά ελάφρυνση του χρέους, αυτό οδηγεί σε ακόμη άλλη πιστωτική κρίση τους προσεχείς μήνες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Zettelmeyer, λόγω των τεράστιων οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα, η Ελλάδα θα μπορούσε ακόμα να απαιτήσει επιπλέον 100 δισ. ευρώ έκτακτης βοήθειας.