Δυναμική Παρουσία στην Αγορά Αερίου Προβλέπει ο Σχεδιασμός της ΕΔΑ ΘΕΣΣ

0

Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ δεν αποκλείεται να συνεχίσει να προσφέρει έκπτωση 100% στα τέλη διασύνδεσης και το 2018, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Οκτωβρίου και υπό την προϋπόθεση ότι λάβει τη σχετική έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 100% στα τέλη διασύνδεσης για τους νέους χρήστες που βρίσκεται σε ισχύ, εκπνέει στις 31/12 φέτος.

Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Λεωνίδας Μπακούρας υπογράμμισε ότι οι τιμές διανομής φυσικού αερίου σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία εξακολουθούν να είναι φθηνότερες κατά 25% με 30%, λόγω των αποδοτικών επενδύσεων δικτύου.

Για το άμεσο μέλλον, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ, προγραμματίζει εντός του Σεπτεμβρίου να τρέξει διαφημιστική καμπάνια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για την ασφαλή χρήση της παροχής φυσικού αερίου και για τις ευθύνες των καταναλωτών, προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα, ενώ τέλος του τρέχοντος μηνός, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικό εργαστήριο για τους αδειοδοτημένους τεχνικούς. «Διαπιστώσαμε προβλήματα με το φετινό χιονιά στη Θεσσαλονίκη», είπε ο κ. Μπακούρας, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές οφείλουν ενόψει της νέας περιόδου θέρμανσης να προβούν σε τακτική συντήρηση των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου. Βέβαια, όπως αναγνώρισε ο ίδιος, στη διάρκεια του φετινού παγετού, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναγκάστηκε σε διάστημα 10 ημερών, σε παροχή 3 εκατ. κυβικών αερίου, από 1 εκατ. κυβικά.

Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπακούρας επισήμανε ότι η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει δεχτεί 300 αιτήματα απενεργοποίησης μετρητή φυσικού αερίου από προμηθευτές της για τη Θεσσαλονίκη και 110 για τη Θεσσαλία και συμπλήρωσε ότι αρκετά εκ αυτών βρίσκονται στο στάδιο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων. «Τα περισσότερα διαμερίσματα, στα οποία μας ζητήθηκε η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, είναι κλειστά», τόνισε.

Μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της εταιρείας, έγινε ιδιαίτερη μνεία στο συμπιεσμένο φυσικό αέριο, πεδίο πάνω στο οποίο η ΕΔΑ ΘΕΣΣ προγραμματίζει εκπαιδευτικές ημερίδες στο άμεσο προσεχές διάστημα. Τονίζεται ότι η δραστηριότητα ίδρυσης και λειτουργίας πρατηρίων προμήθειας συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) και μικτών πρατηρίων, καθώς και οι δραστηριότητες της μεταφοράς και προμήθειας, αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις νομικών ή φυσικών προσώπων (ΦΕΚ674/Β΄/18.03.2014). Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισήμανε ο διευθυντής ανάπτυξης και νέων συνδέσεων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Μιχάλης Στεργιόπουλος, μπορούν ελεύθερα να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες που επιθυμούν να επενδύσουν στη συμπίεση, μεταφορά και προμήθεια συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) συνάπτοντας συμβάσεις με του προμηθευτές.

Τονίζεται ότι μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την παραχώρηση του χώρου εκ μέρους του Δήμου Λαγκαδά, η προαναφερόμενη περιοχή θα είναι η πρώτη στη Θεσσαλονίκη, που θα τροφοδοτηθεί με συμπιεσμένο φυσικό αέριο, με τις εργασίες να ξεκινούν τον Σεπτέμβριο, ενώ επιπλέον, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης στη Νέα Μεσημβρία. Αντίστοιχα, αναμένεται η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για την παραχώρηση χώρου στο Δήμο Τυρνάβου στη Θεσσαλία, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής δικτύου.

Εξάλλου, στην εκδήλωση της εταιρείας, γνωστοποιήθηκαν τα επιχειρησιακά αποτελέσματα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. για το πρώτο εξάμηνο φέτος, με τον κ. Μπακούρα να σημειώνει ότι «καταδεικνύουν την έντονα αναπτυξιακή τροχιά της εταιρείας, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα πρότυπο λειτουργίας».

Στο πρώτο εξάμηνο φέτος, οι νέες συνδέσεις αυξήθηκαν κατά 60,3% , έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος (από 3.642 σε 5.837) και το σύνολο των καταναλωτών ανέρχεται 300.587, όπως τόνισε ο κ. Μπακούρας. «Σήμερα μετράμε 9.000 συνδέσεις και τον Οκτώβριο/Νοέμβριο αναμένονται σε 14.000», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακούρας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, «μόνο τον Αύγουστο φέτος είχαμε 1.800 νέες συνδέσεις, άλλες χρονιές δεν ξεπερνούσαν τις 200-300».

Επιπλέον, στο πρώτο εξάμηνο φέτος, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ διένειμε 236,7 εκατ. κυβικά, καταγράφοντας αύξηση 28% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το 80,6% των διανεμόμενων όγκων να αντιστοιχεί στους οικιακούς- εμπορικούς και το 19,4% στους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Οι επιδόσεις αυτές, αποτυπώνονται και στα οικονομικά αποτελέσματα καθώς, όπως σημείωσε ο κ. Μπακούρας, το EBITDA της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στο α΄ εξάμηνο φέτος διαμορφώθηκε σε 25,4 εκατ. ευρώ. Τονίστηκε επίσης ότι τον Αύγουστο, αποδόθηκε στους μετόχους (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου & Eni) το μέρισμα του έτους 2016 ύψους 25,5 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας, ο κ. Μπακούρας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι επενδύσεις δικτύων και υποδομών για την περίοδο 2017-2021 θα ανέλθουν σε 97 εκατ. ευρώ. Στόχος για την προσεχή πενταετία, είναι η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, στόχος είναι ο δείκτης διείσδυσης του φυσικού αερίου στο συνολικό πληθυσμό από 54% το 2016 να ανέλθει σε 58% τέλος του 2021, με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να σχεδιάζει την επέκταση του Δικτύου στις υφιστάμενες περιοχές (12 Δήμους στη Θεσσαλονίκη και 7 στη Θεσσαλία), καθώς και σε 12 νέες περιοχές στη Θεσσαλονίκη και ισάριθμες νέες περιοχές στη Θεσσαλία.

Το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προβλέπει συνολικά την κατασκευή 438 χλμ νέου δικτύου κατά την περίοδο 2017-2021 (αύξηση δικτύου κατά +20%). Το Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ θα φτάσει τα 2.608 χλμ το έτος 2021 από 2.170 χλμ το 2016. Το διάστημα 2017-2021, όπως ανέφερε ο κ. Μπακούρας, αναμένεται να συνδεθούν επιπλέον περίπου 61.000 νοικοκυριά με το δίκτυο φυσικού αερίου και οι όγκοι που θα διανεμηθούν θα αγγίξουν το 2021 τα 400 εκατ. κυβικά από 347 εκατ. κυβικά το 2016.

Από μεριάς της, η διευθύντρια Ανάπτυξης & Νέων Συνδέσεων Θεσσαλίας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Ευθυμία Καλογήρου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι νέες συνδέσεις που υπογράφονται για καταναλωτές που υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου κατασκευάζονται σε 30 ημέρες. Ειδικά για τη Θεσσαλία, λόγω της υψηλής γεωγραφικής διασποράς των πόλεων, όπως επισήμανε, αναμένεται αρχικά η τροφοδότηση του Δήμου Τυρνάβου με συμπιεσμένο φυσικό αέριο και στη συνέχεια οι επτά υπόλοιπες περιοχές του εγκεκριμένου Προγράμματος Ανάπτυξης της Εταιρείας. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ αναμένει τη σχετική αδειοδότηση εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας ώστε να προγραμματίσει τα έργα επέκτασης δικτύου.