Εγκαινιάζεται Σήμερα στην Τουρκία ο Αγωγός TANAP

0

Τον αγωγό φυσικού αερίου Trans Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) πρόκειται να εγκαινιάσει σήμερα στο Εσκισεχίρ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων που θα πραγματοποιηθεί στο Εσκισεχίρ, όπου βρίσκεται ο σταθμός συμπίεσης του αγωγού, η Τουρκία θα φιλοξενήσει μια σειρά από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και υπουργούς Ενέργειας και διευθυντές ενεργειακών εταιρειών, σύμφωνα με δελτίο τύπου από το προεδρικό γραφείο που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Μεταξύ των ηγετών που θα παραστούν περιλαμβάνεται και πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η παρουσία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω του ενδιαφέροντος της Σερβίας να εξασφαλίσει άμεσα μία νέα οδό προμήθειας φυσικού αερίου με δεδομένο ότι η Ρωσία, όπως ανήγγειλε, μετά το 2019, θα σταματήσει την παροχή αερίου μέσα από το έδαφος της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύνοδο ΕΕ – δυτικών Βαλκανίων, τον περασμένο Μάιο, στη Σόφια, οι υπουργοί Ενέργειας της Σερβίας και της Βουλγαρίας υπέγραψαν κοινή δήλωση προθέσεων για την κατασκευή του αγωγού Νις- Ντιμίτροβγραντ-Βουλγαρία που θα συνδεθεί με κάποιον από τους αγωγούς του αποκαλούμενου νότιου διαδρόμου (TANAP-TAP). Το σερβικό τμήμα του αγωγού αυτού θα χρηματοδοτηθεί με € 49,6 εκατ. από την ΕΕ και το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αμφίβολο παραμένει αν η σύνδεση θα γίνει σε υποσταθμό του ΤΑΡ στην Ελλάδα ή θα συνδεθεί στον αγωγό ΤΑΝΑΡ στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα σερβικά ΜΜΕ, η Άγκυρα προωθεί επιτακτικά τη δεύτερη εκδοχή.

Ο TANAP, με προϋπολογισμό περίπου $ 7,99 δισ., θα μεταφέρει από το πεδίο Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν 6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία και 10 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη.

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Vagif Aliyev, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της SOCAR Turkey, ανακοίνωσε ότι ο αγωγός θα παραδίδει 2 δισ. κυβικά μέτρα αερίου στην Τουρκία κατά το πρώτο έτος και σταδιακά ο όγκος θα αυξηθεί σε 6 δισ. κυβικά μέτρα το 2020.

Τα υπόλοιπα 10 δισ. κυβικά μέτρα σχεδιάζεται να παραδίδονται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP), ο οποίος αναμένεται να είναι σε θέση να τροφοδοτηθεί με αέριο το 2020.

Ο μήκους 1.850 χιλιομέτρων αγωγός TANAP αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του μήκους 3.500 χιλιομέτρων Νοτίου Διαδρόμου Αερίου, ο οποίος εγκαινιάστηκε επίσημα στις 29 Μαΐου, κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού με τη συμμετοχή του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ.