Εγκρίθηκε η Ενεργειακή Αναβάθμιση του Πολυτεχνείου Κρήτης

0

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς εγκρίθηκε πριν λίγες ημέρες η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της πρότασης ύψους 3.241.112 ευρώ που υπέβαλλε το Ίδρυμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών του. Μέχρι το τέλος του 2023, το Ίδρυμα θα υλοποιήσει σημαντικά βήματα προς τον στόχο της μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, της μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων και της χρήσης πηγών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε, 15 κτίρια της Πολυτεχνειούπολης, μεταξύ των οποίων η Α’ Φάση της Φοιτητικής Εστίας, το Φοιτητικό Εστιατόριο, το Συγκρότημα των Σχεδιαστηρίων και το Γλωσσικό Κέντρο, πρόκειται να αποκτήσουν νέα θερμομόνωση, νέα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου, νέο φωτισμό LED και σύγχρονες μονάδες κλιματισμού με βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.

Επίσης πρόκειται να αντικατασταθούν όλα τα συμβατικά υπηρεσιακά οχήματα του Ιδρύματος με αντίστοιχα ηλεκτροκίνητα και θα εγκατασταθούν κατάλληλοι σταθμοί φόρτισης. Επίσης θα αναπτυχθεί ένα μικρό δίκτυο ηλεκτρικών ποδηλάτων για πιλοτική χρήση από τη Πολυτεχνική Κοινότητα με προοπτική επέκτασης από ίδιους πόρους, μέσω της χρήσης των οποίων θα διευκολυνθεί η μετακίνηση ανάμεσα στα κτίρια της Πολυτεχνειούπολης, τα οποία εκτείνονται σε μια έκταση 300 στρεμμάτων.

Τέλος, θα εκπονηθεί μια σειρά μελετών ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο της Πολυτεχνειούπολης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο τέσσερα άλλα Ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης από τον περασμένο χειμώνα, οπότε και ανακοινώθηκε.