Ελεύθερη Πτώση της Τουρκικής Λίρας Έναντι Ευρώ και Δολαρίου

0

Δύο χρόνια ακριβώς μετά τη νομισματική κρίση στην οποία βυθίστηκε η Τουρκία τον Αύγουστο του 2018, η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες σε νέο χαμηλό έναντι του δολαρίου. Ηταν η δεύτερη συναπτή συνεδρίαση στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις του νομίσματος. Αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ατελέσφορες τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και των κρατικών τραπεζών στην αγορά συναλλάγματος,

το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης κατά 3,2% στις 7,2781 λίρες προς ένα δολάριο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει η λίρα από τις 7 Μαΐου, οπότε είχε διολισθήσει στις 7,49 λίρες προς ένα δολάριο. Είναι, επίσης, χαμηλότερο από το επίπεδο των 7,236 λιρών προς ένα δολάριο στις οποίες είχε υποχωρήσει προ δύο ετών εν μέσω της διπλωματικής έντασης ανάμεσα στην Αγκυρα και την Ουάσιγκτον που προκαλούσε τότε μαζική φυγή των ξένων επενδυτών. Χθες η τουρκική λίρα σημείωσε, άλλωστε, ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ καθώς ένα ευρώ αγόραζε 8,6342 τουρκικές λίρες.

Στη διάρκεια του έτους το νόμισμα της Τουρκίας έχει υποτιμηθεί συνολικά κατά περισσότερο από 18%, καθώς οι πολιτικές που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος έχουν προκαλέσει δυσφορία στους ξένους επενδυτές. Η Τράπεζα της Τουρκίας έχει δαπανήσει μάταια δισεκατομμύρια δολάρια στις αγορές συναλλάγματος στην προσπάθειά της να στηρίξει το νόμισμα, με αποτέλεσμα να έχουν εξανεμισθεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της  χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με την Goldman Sachs, από την αρχή του έτους έχει θυσιάσει για τη στήριξη του νομίσματος περισσότερα κεφάλαια από όσα δαπάνησε στο σύνολο του περασμένου έτους. Δεν έχει, ωστόσο, ανακόψει τη φυγή του ξένου κεφαλαίου. Μέσα στα τελευταία δύο χρόνια εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Το αποτέλεσμα είναι να έχει διευρυνθεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας που με τα τελευταία στοιχεία βρίσκεται στα 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, οι επίμονες πιέσεις στο νόμισμα δεν αφήνουν τώρα πολλές εναλλακτικές στην κεντρική τράπεζα. Ενισχύονται, έτσι, οι προσδοκίες της αγοράς πως η Τράπεζα της Τουρκίας θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού παρά την προτίμηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο φτηνό χρήμα.

Στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, η κεντρική τράπεζα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 15,75 ποσοστιαίες μονάδες. Από το 24% στο οποίο τα ανέβασε τους τελευταίους μήνες του 2018, οπότε και έδωσε άμεσα ανοδική ώθηση στο νόμισμα, τα έχει μειώσει στο 8,25% μετά οκτώ αλλεπάλληλες μειώσεις. Η αύξηση των επιτοκίων φαίνεται πλέον ως μονόδρομος για την Τράπεζα της Τουρκίας δεδομένου ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε διψήφια επίπεδα έστω κι αν υποχώρησε ελαφρώς στο 11,8% τον Ιούλιο από το 12,6% του Ιουνίου. Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει προσφάτως η οικονομία της Τουρκίας θυμίζει ανησυχητικά πολύ τη νομισματική κρίση του 2018 παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού.

Η πανδημία έχει εντείνει τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, καθώς έχει πλήξει καίρια τον τουρισμό της που αντιπροσωπεύει το 12% του τουρκικού ΑΕΠ. Οδήγησε, άλλωστε, σε πτώση των εξαγωγών της κατά 10,9% μόνον μέσα στον Απρίλιο και η τουρκική οικονομία οδεύει προς τη δεύτερη ύφεσή της μέσα σε δύο χρόνια.

(Από την Καθημερινή)