Ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης Λόγω της Ενεργειακής Σημασίας του

0

Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης επιθυμούν διακαώς, οι ΗΠΑ καθώς ο πρέσβης τους στην Αθήνα, Τζέφφρυ Πάιατ, δεν κρύβει το ενδιαφέρον της υπερδύναμης για το συγκεκριμένο στρατηγικής σημασίας λιμένα αναφέρει επίκαιρο ρεπορτάζ της εφημερίδας Εστία.

Οι γεωπολιτικές αναταράξεις στην Νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου (εξόρυξη κοιτασμάτων σε Κύπρο – Ισραήλ), αλλά και το γενικότερο ρωσικό ενδιαφέρον για την περιοχή των Βαλκανίων, αυξάνουν την «πίεση» των Αμερικανών που δεν κρύβουν ότι ζητούν ευθέως από την ελληνική κυβέρνηση να «κατακυρωθεί» σε Αμερικανούς επενδυτές το συγκεκριμένο λιμάνι.

Ομιλώντας την Τρίτη το βράδυ (30/1) στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, ενώ κατά πληροφορίες έχει ήδη συνοδεύσει αρκετές φορές Αμερικανούς επενδυτές σε συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ και θέλουμε να διαδραματίσει ένα μεγαλύτερο ρόλο» είπε προσφάτως ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφφρυ Πάιατ, ομιλώντας στο συνέδριο «Navigator 2017 – The Shipping decision Makers forum» που πραγματοποιήθηκε στο πλωτό μουσείο “Hellas Liberty”.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, σε συνδυασμό με το σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG που κατασκευάζεται στην περιοχή, καθιστούν την Αλεξανδρούπολη σημαντικό ενεργειακό κέντρο, που γοητεύει τους Αμερικανούς. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης συνδέει με σιδηροδρομικό δίκτυο την Ελλάδα με την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη. Μέσω της συμμετοχής τους στο συγκεκριμένο λιμάνι, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα και τη ρωσική διείσδυση που επιχειρείται στη Βόρειο Ελλάδα μέσω του ΟΛΘ.