Εξωδικαστικός: Ζητούνται λύσεις για τα χρέη των 20.000 – 50.000 ευρώ

0

Νέες συναντήσεις, αυτή τη φορά και με τις τράπεζες, θα ακολουθήσουν αύριο Πέμπτη, προκειμένου να κλείσει το μόνο “μελανό σημείο” που διαπίστωσαν χθες οι “Θεσμοί”, τεστάροντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό: το κενό στις τυποποιημένες λύσεις για τα επιχειρηματικά  χρέη 20.000 – 50.000 ευρώ. Παράλληλα, οι “Θεσμοί” φαίνεται να συμφωνούν στην ανάγκη να διαμορφωθούν πιο απλοποιημένα κριτήρια για την αξιολόγηση των αναλύσεων βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν οι εγκύκλιοι που αφορούν στη ρύθμιση των χρεών (“κούρεμα” και δόσεις) ελευθέρων επαγγελματιών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αφού όπως αποφασίστηκε χθες, το φορολογικό κλιμάκιο της τρόικας θα έχει συνάντηση με την ΑΑΔΕ και το ασφαλιστικό κλιμάκιο με τον ΕΦΚΑ.

Το ανοιχτό ακόμη ζήτημα των τυποποιημένων ρυθμίσεων για τα χρέη επιχειρήσεων ύψους 20.000 – 50.000 ευρώ, αποτέλεσε το μοναδικό “αγκάθι” στο χθεσινό έλεγχο των “Θεσμών”. Κατόπιν αυτού, αύριο Πέμπτη θα υπάρξει “δεύτερος γύρος” διαπραγμάτευσης ώστε το θέμα να κλείσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού να τρέξει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τον μήνα που θα δώσει την ένδειξη της αποδοχής του θεσμού από τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και κατά τον οποίο οι τράπεζες αναμένουν σημαντική επιτάχυνση των αιτήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η θέση των τραπεζών στο ανοιχτό θέμα των τυποποιημένων ρυθμίσεων που θα τεθεί προς τελική διαπραγμάτευση αύριο, είναι να “κουρεύονται” τα μη λογιστικοποιημένα πανωτόκια, δηλαδή οι τόκοι του τελευταίου εξαμήνου που δεν εξυπηρετήθηκαν και κεφαλαιοποιήθηκαν με αποτέλεσμα να ξανατοκίζονται. Όσο για το υπόλοιπο της οφειλής, οι τράπεζες προτείνουν να ρυθμίζεται σε 120 δόσεις.

Στην πρόταση των τραπεζών είναι αντίθετο το Δημόσιο, καθώς δεν δέχεται κανένα τυποποιημένο “κούρεμα” και διευθέτηση οφειλής εφόσον ο οφειλέτης έχει περιουσία.

Πέραν του σημείου αυτού, ο χθεσινός έλεγχος της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού άφησε θετικές εντυπώσεις στους “Θεσμούς”, οι οποίοι ήρθαν προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις αντίστοιχες με αυτές που έχουν επισημάνει στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Αντ΄ αυτού, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους τόσο γιατί η πλατφόρμα λειτούργησε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όσο και για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί από τις 3 Αυγούστου και ειδικά για την πανελλαδική ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ρωτώντας για τα επόμενα στάδια αναβάθμισης της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι “Θεσμοί” ενημερώθηκαν χθες ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα προστεθούν στην πλατφόρμα όλα τα στοιχεία του TAXIS, ενώ και οι τράπεζες θα προσθέσουν στα μέχρι στιγμής στοιχεία για τα χρέη και τις καταθέσεις, στοιχεία για μετοχές, ομόλογα και επενδυτικά προϊόντα των οφειλετών.

 

10