ΕΥ: Οι ΑΠΕ Μοχλός Ανάπτυξης για Μεγάλες Συμφωνίες στην Ενέργεια

0

Η συνολική αξία των Συγχωνεύσεων & Εξαγορών στον τομέα της ενέργειας και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας έφθασε, παγκοσμίως, στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 180 δισ. δολαρίων κατά το α’ εξάμηνο του 2018, παρά τη μείωση κατά 14%, στα 83 δισ. δολάρια στο β’ τρίμηνο.

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας της Εrnst & Young, με τίτλο “Power transactions and trends: Q2 2018”, η οποία αποκαλύπτει, επίσης, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αντιπροσώπευσαν σχεδόν το ήμισυ, ή ποσοστό 46% του συνολικού αριθμού των συμφωνιών που συνήφθησαν στο β’ τρίμηνο.

Η τάση για επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια ενισχύθηκε στο β’ τρίμηνο, με συνολικά, 63 συμφωνίες σε ΑΠΕ, συνολικής αξίας 12,9 δισ. δολαρίων. Η ιστορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην κατανάλωση, στα επίπεδα του 32%, έως το 2030 καθώς και τρεις συμφωνίες στον τομέα των ΑΠΕ, στις ΗΠΑ, συνολικής αξίας 3,8 δισ. δολαρίων, τόνωσαν τις επενδύσεις σε καθαρές πηγές ενέργειας, σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αύξησαν, παράλληλα, τις επενδύσεις τους σε νέες τεχνολογίες στο β’ τρίμηνο του έτους. Στην Ευρώπη συνήφθησαν συμφωνίες αξίας 5,5 δισ. δολαρίων, σε υπηρεσίες ενέργειας και νέες τεχνολογίες, ενώ η Ιαπωνική Tokyo Electric Power Company (TEPCO) δημιούργησε μια νέα θυγατρική για τη σύμπηξη κοινοπραξιών που θα δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα μετασχηματίσουν τον κλάδο.

Κατά το β’ τρίμηνο, οι αναπτυσσόμενες αγορές αναδείχθηκαν σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό για τις παραδοσιακές Σ&Ε. Στην Ταϊλάνδη και την Ινδία ολοκληρώθηκαν συμφωνίες αξίας 5,3 και 3,2 δις δολαρίων αντίστοιχα.

Έχοντας πετύχει επίπεδα ρεκόρ στην αξία συμφωνιών (63,1 δις δολ.) κατά το α’ τρίμηνο του 2018, οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, στην Ευρώπη, εμφανίζονται ενισχυμένες, αγγίζοντας τα 45,7 δισ. δολ. στο β’ τρίμηνο, αντιπροσωπεύοντας το 55% της συνολικής αξίας ανάλογων συμφωνιών στον κλάδο, παγκοσμίως.

Η Κίνα αναδείχθηκε σε πρωτοπόρο διασυνοριακό επενδυτή κατά το ίδιο τρίμηνο καθώς ανακοίνωσε συμφωνίες αξίας 31,2 δισ. δολαρίων τον κλάδο της ενέργειας, που εντάσσονται στην προώθηση της κρατικής πρωτοβουλίας “One Belt, One Road.” Παράλληλα, η αξία των συμφωνιών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέγραψε τριμηνιαία αύξηση 78%, αγγίζοντας τα 10,3 δισ. δολάρια. Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας αυτής αφορούσε στις ΑΠΕ, με 25 συμφωνίες στον τομέα της καθαρής ενέργειας, συνολικής αξίας 3,8 δισ. δολαρίων.

Ταυτόχρονα, στην Αμερικανική Ήπειρο, ενώ η συνολική αξία των συμφωνιών μειώθηκε κατά 8% σε τριμηνιαία βάση, στα 26,9 δισ. δολάρια, επτά μεγάλες συμφωνίες, συνολικής αξίας 21,8 δισ. δολαρίων, έδωσαν τον τόνο στην περιοχή. Οι ΗΠΑ αντιπροσώπευσαν το 75% της αξίας των συμφωνιών στην Αμερικανική Ήπειρο, ήτοι 20,2 δισ. δολάρια.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος και Επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει: «Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει αναλάβει να υλοποιήσει φιλόδοξους στόχους ως προς τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Η έκθεση της ΕΥ, επιβεβαιώνει τη σαφή στροφή των επενδυτών παγκοσμίως στην καθαρή ενέργεια. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας δημιουργεί για τη χώρα μας μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, προσελκύοντας, συγχρόνως, πολύτιμες ξένες επενδύσεις, αλλά και την απαραίτητη τεχνογνωσία που θα αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό της χώρας, θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας».