«Ζητάμε Άμεσα Νέα Μέτρα για το Πετρέλαιο Θέρμανσης»

0

«Ζητάμε άμεσες λύσεις και ενέργειες, για την εξασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της θέρμανσης, με οικονομική και περιβαλλοντολογική “ανάσα” για τους καταναλωτές», αναφέρει σε επιστολή της η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Με ανοιχτή δημόσια επιστολή προς τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ζητά την θεσμοθέτηση νέας πολιτικής για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, χαρακτηρίζοντας “αποτυχία” το μέτρο της Κυβέρνησης, για εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, αναφέροντας ακόμα ότι το εν λόγω μέτρο καμία ωφέλεια σε οικονομικό επίπεδο δεν προσέφερε στα οικονομικά της Κυβέρνησης, αντίθετα δημιούργησε αρνητικά αποτελέσματα (τεράστιες κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις).

Και συνεχίζοντας στο κείμενο της επιστολής της, η Ένωση αναφέρει:

«Το πετρέλαιο θέρμανσης, θεωρείται κοινωνικό αγαθό και δεν λύνεται με επιδοτήσεις, χιλιάδες νοικοκυριά μένουν χωρίς το κοινωνικό αγαθό της θέρμανσης, με οδυνηρές συνέπειες στην υγεία κυρίως των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Το συνολικό ποσό που διατίθεται για το επίδομα θέρμανσηςτείνει να εκμηδενισθεί, καθώς μειώνεται και φέτος στο μισό ,με αποτέλεσμα να το πάρουν ελάχιστοι. Θα διαμορφωθεί σε 55 εκατ. ευρώ, από 105 εκατ. το 2016 και 210 εκατ. το 2015.

Μειώθηκε δραματικά κατά 60% η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης και τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 διαμορφώθηκε σε 1.199.550 τόνους, έναντι 2.908.247 τόνων το 2010.

Οι άλλες μορφές ενέργειας αρνητικές για το περιβάλλον και την υγεία του καταναλωτή -πηγές όπως ξύλο, ηλεκτρισμός- θεωρούνται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτες να χρησιμοποιούνται για θέρμανση. Το ξύλο, που κυρίως χρησιμοποιήθηκε για τη θέρμανση, προκάλεσε τεράστια προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα.

Ο ηλεκτρισμός είναι μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο, να χρησιμοποιείται για θέρμανση

Προτείνουμε:

Να νομοθετηθεί άμεσα, πριν ξεκινήσει η ανάγκη θέρμανσης, η επαναφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα 6 λεπτά το λίτρο που ήταν αρχικά (από 28 που είναι σήμερα) και του ΦΠΑ από 24% στο 13% (είδος πρώτης ανάγκης) έτσι ώστε η συνολική τιμή να μειωθεί στα 60 λεπτά το λίτρο.

Παράλληλα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα:

  • να εφαρμοστεί άμεσα το σύστημα εισροών-εκροών, σε όλα τα στάδια εισαγωγών, διύλισης, εμπορίας, αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης καυσίμων
  • να τοποθετηθούν και να ενεργοποιηθούν άμεσα GPS σε όλα τα μεταφορικά μέσα καυσίμων, και κατάλληλο λογισμικό που επιτρέπει στις αρχές, να ελέγχουν τις κινήσεις και τις φορτοεκφορτώσεις κάθε οχήματος».

Τέλος, η Ένωση αναφέρει:

«Ζητάμε άμεσες λύσεις και ενέργειες , για την εξασφάλιση του κοινωνικού αγαθού της θέρμανσης, με οικονομική και περιβαλλοντολογική “ανάσα” για τους καταναλωτές»

(Πηγή: cretalive.gr)