ΗΠΑ: Μαζικές Αντιδράσεις κατά της απόφασης Τραμπ για απόσυρση από τη Συμφωνία του Παρισιού

0

«Παραμένουμε μέσα»: ο δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης του ομώνυμου ενημερωτικού ομίλου ΜΜΕ, Μάικλ Μπλούμπεργκ κατέθεσε χθες στα Ηνωμένα Έθνη μια επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 1.000 οργανισμοί, εταιρείες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που επιβεβαιώνουν ότι σκοπεύουν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, παρά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Ο κ. Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε επιπλέον ότι το ίδρυμα του, Bloomberg Philanthropies, θα προσφέρει στο γραφείο του ΟΗΕ για το κλίμα το ποσό των 15 εκατομμυρίων δολαρίων που ισοδυναμεί με τη συνεισφορά που έπρεπε να καταβάλουν οι ΗΠΑ.

Μόλις το συμβολικό όριο των 1.000 υπογραφών ξεπεράστηκε, κατατέθηκε η ανοιχτή επιστολή υπόψιν του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Οι υπογράφοντες καταδικάζουν την απόσυρση των ΗΠΑ ως ένα «σοβαρό σφάλμα».

«Στις ΗΠΑ οι τοπικές αρχές και οι Πολιτείες, μαζί με τις επιχειρήσεις, είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία χρόνια. Οι δράσεις αυτών των φορέων θα εντατικοποιηθούν και θα επιταχυνθούν τα επόμενα έτη, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές της Ουάσιγκτον» επισημαίνεται στην επιστολή.

Μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας που είχαν μιλήσει από την περασμένη Πέμπτη για μια «συμμαχία υπέρ του κλίματος». Στο πλευρό τους έσπευσαν εννέα κυβερνήτες, εκατοντάδες πόλεις, μικρές και μεγάλες, εκατοντάδες επιχειρήσεις, από την Apple και τη Google έως τη Nike, όπως επίσης και πανεπιστήμια.