Η Κομισιόν Αποχαιρετά το Πλαστικό

0

Τέλος στα πλαστικά πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, μπατονέτες και μία σειρά από άλλα μιας χρήσης πλαστικά προϊόντα πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία ακόμη προσπάθεια να μειώσει δραστικά τις εκπομπές άνθρακα και τα θαλάσσια απορρίμματα που απειλούν τις θάλασσες της Ε.Ε.

Και αυτό γιατί εκτός του ότι τα μιας χρήσης πλαστικά είδη και εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία είναι υπεύθυνα για το 70% των σκουπιδιών στον ωκεανό, η δημιουργία εναλλακτικών ειδών μιας χρήσης που δεν θα ρυπαίνουν τους ωκεανούς θα μπορούσε να δημιουργήσει περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι στόχοι των νέων μέτρων είναι κυρίως να αποφευχθούν εκπομπές 3,4 εκατ. τόνων CO2, να αποφευχθούν περιβαλλοντικές ζημιές κόστους 22 δισ. ευρώ έως το 2030 και να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να εξοικονομήσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 6,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, οι χώρες της Ε.Ε. θα υποχρεωθούν να μειώσουν τη χρήση των πλαστικών δοχείων τροφίμων και ποτηριών, προσφέροντας εναλλακτικά προϊόντα στα σημεία πώλησης, ή θα χρεώνουν τη χρήση πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης. Συγχρόνως, τα κράτη-μέλη θα υποχρεούνται να συλλέγουν το 90% των πλαστικών δοχείων για ποτά από το 2025, π.χ. μέσω συστημάτων εγγύησης και επιστροφής, ενώ οι κατασκευαστές θα συμμετέχουν στο κόστος της διαχείρισης αποβλήτων και του καθαρισμού, καθώς και των μέτρων ευαισθητοποίησης για δοχεία, συσκευασίες και περιτυλίγματα τροφίμων (π.χ. τσιπς και ζαχαρωτά), δοχεία και κύπελλα για ποτά, προϊόντα καπνού με φίλτρο (π.χ. αποτσίγαρα), υγρά μαντιλάκια, μπαλόνια και λεπτές πλαστικές σακούλες.

«Πρόκειται για μια ευκαιρία για την Ευρώπη να πρωτοστατήσει, δημιουργώντας προϊόντα που θα ζητάει ο κόσμος για τις επόμενες δεκαετίες και αποκομίζοντας μεγαλύτερη οικονομική αξία από τους πολύτιμους και περιορισμένους πόρους μας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γ. Κατάινεν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως με στόχο τη συλλογή πλαστικών φιαλών θα εξασφαλιστούν και οι αναγκαίες ποσότητες πλαστικού για τη βιομηχανία ανακύκλωσης που ακμάζει.