Η Νέα Μεγάλη Αγορά θα Είναι οι Μπαταρίες Ηλεκτρικών Οχημάτων

0

Από το 2010, οπότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan και Mitsubishi παρουσίασαν τα πρώτα ηλεκτροκίνητα μοντέλα τους, οι ανταγωνίστριές τους έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ετοιμάσουν τα δικά τους ηλεκτρικά οχήματα. Σπεύδουν έτσι να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες πρώτες ύλες για την κατασκευή των μπαταριών ιόντων λιθίου, με τις οποίες θα κινούνται τα αυτοκίνητα του μέλλοντος.

Τα ηχηρότερα ονόματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, από τις γερμανικές Vokswagen και BMW μέχρι την αμερικανική Tesla, προσεγγίζουν με αυτό το κίνητρο τις βιομηχανίες του κλάδου και ήδη κλείνουν συμφωνίες. Αναπτύσσεται έτσι η αγορά αυτών των πρώτων υλών, στην οποία κυριαρχούν έως τώρα χώρες της Ασίας (Κίνα, Ιαπωνία, Ινδονησία), της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία), αλλά και της Αφρικής, όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, σε ό,τι αφορά μία από τις ακριβότερες πλέον πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών, το κοβάλτιο.

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, έως το 2025 η παραγωγή μπαταριών πρέπει να έχει αυξηθεί 12 φορές σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα, για να καλυφθεί η ζήτηση κυρίως από τις βιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Η παγκόσμια αγορά μπαταριών εκτιμάται ότι τότε θα έχει φτάσει στα 100 δισ. δολ. Μέσα σε δύο δεκαετίες υπολογίζεται πως, τουλάχιστον, οι μισές πωλήσεις αυτοκινήτων θα αφορούν ηλεκτρικά οχήματα. Πρόκειται για την επανάσταση της ηλεκτροκίνησης, που θα οικοδομηθεί με έξι βασικές πρώτες ύλες: λίθιο, κοβάλτιο, γραφίτη, χαλκό, νικέλιο, μαγγάνιο. Οι τιμές πολλών εξ αυτών έχουν ήδη πάρει την ανιούσα, εδώ και δύο χρόνια, καθώς διαφαίνεται η αύξηση της ζήτησης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επαρκεί η προσφορά.

Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs υπολογίζει ότι έως το 2030 η Κίνα θα καλύπτει τη ζήτηση για λίθιο στο 60% της παγκόσμιας βιομηχανίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στην Κίνα βρίσκονται, άλλωστε, οι δύο από τις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες μπαταριών λιθίου, η CATL και η BYD.

Οπως τονίζει, όμως, η Goldman Sachs, το λίθιο διαφέρει από άλλες πρώτες ύλες ως προς το ότι είναι περιορισμένη η παραγωγή του, δεν υπερβαίνει ετησίως τις 200.000 τόνους και πρέπει να αναπτυχθεί με ραγδαίους ρυθμούς για να καλύψει τη ζήτηση. Ετσι, οι τιμές του λιθίου έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς διαφαίνονται ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά.

Η βρετανοελβετική πολυεθνική Glencore, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών ως ύποπτη για διαφθορά και «ξέπλυμα» χρήματος, ανακοίνωσε προ μηνών ότι θα αυξήσει την παραγωγή πρώτων υλών για μπαταρίες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της S&P Globarl Market Intelligence, από το 2011 έως το 2016 η Glencore διπλασίασε την παραγωγή της σε κοβάλτιο και χαλκό. Πολλά σχέδια για παραγωγή λιθίου βρίσκονται στα σκαριά. Η επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί, πάντως, ότι μοναδική φορά που σημειώθηκε τόσο ραγδαία αύξηση της παραγωγής πρώτων υλών ήταν στις αρχές του 1900, όταν η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου σχεδόν τετραπλασιάστηκε μέσα σε 10 χρόνια.

 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες γίνονται μέτοχοι ορυχείων κοβαλτίου και λιθίου

Η ακριβότερη από τις πρώτες ύλες των μπαταριών για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα είναι το κοβάλτιο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η προσφορά κοβαλτίου προέρχεται κατά 60% από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι τιμές του έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του 2016, εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης. Ως εκ τούτου, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Tesla επινόησε τον τρόπο να παράγει μπαταρίες ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων με μικρότερη περιεκτικότητα σε κοβάλτιο. Στις ΗΠΑ δεν έχει εξορυχθεί κοβάλτιο εδώ και 40 χρόνια. Υπάρχει μία μονάδα κοβαλτίου κοντά στο γιγαντιαίο εργοστάσιο της Tesla στη Νεβάδα, αλλά παράγει μόλις 1.000 τόνους λιθίου ετησίως, οι οποίοι σαφώς δεν επαρκούν.

Η BMW προσπάθησε τους τελευταίους μήνες να κλείσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με εταιρείες ορυχείων, οι οποίες, ωστόσο, φάνηκαν απρόθυμες να δεσμευθούν σε μια περίοδο ανόδου των τιμών. Εν τω μεταξύ, η Ford ανακοίνωσε προσφάτως ότι το 2022 θα επενδύσει 11 δισ. δολ. στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων. Τον Ιανουάριο, η Toyota εξαγόρασε έναντι 224 εκατ. δολ. το 15% της αυστραλιανής βιομηχανίας παραγωγής λιθίου Orocobre, που παράγει λίθιο στην Αργεντινή. Στα τέλη του περασμένου μήνα, η Volkswagen ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατ. δολ. στη νεοφυή εταιρεία QuantumScape, που της διασφαλίζει πρόσβαση στην τεχνολογία παρασκευής μπαταριών. Και η Tesla έκλεισε συμφωνία με μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες λιθίου στον κόσμο, τη SQM της Χιλής.

Πριν από λίγες μέρες έγινε, άλλωστε, γνωστό ότι η μία από τις δύο μεγάλες βιομηχανίες μπαταριών της Κίνας, η CATL, κατασκευάζει μονάδα παραγωγής στη Θουριγγία της ανατολικής Γερμανίας και δέχεται βομβαρδισμό παραγγελιών. Στο πελατολόγιό της καταχωρίστηκε άμεσα ο γερμανικός κολοσσός BMW. Σύμφωνα, άλλωστε, με ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, η Daimler συνομιλεί με την κινεζική βιομηχανία. Πρόθεσή της είναι να δώσει στην κινεζική βιομηχανία παραγγελία πολλών δισεκατομμυρίων. Η CATL εδρεύει στην κινεζική επαρχία Φουτζιάν, και την περασμένη χρονιά πούλησε μπαταρίες 11,85 Gwh, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες πωλήσεις σε όλον τον κόσμο. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας είχαν θεωρήσει απαγορευτικό το κόστος που θα είχε η ανέγερση μιας μονάδας παραγωγής μπαταριών στη χώρα τους. Εως τώρα στην Ευρώπη οι μπαταρίες ιόντων λιθίου για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα παράγονται μόνον από δύο εταιρείες της Νότιας Κορέας. Συγκεκριμένα, από τη LG Chem σε εργοστάσιό της στην Πολωνία και από τη Samsung σε μονάδα της στην Ουγγαρία. Είναι οι δύο μονάδες που προμηθεύουν τη Volkswagen και την Audi.

 

(«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)