Η Πρόληψη των Πυρκαγιών Απαιτεί την Ευαισθητοποίηση Επισκεπτών και Κατοίκων

0

Καμιά μεγάλη πυρκαγιά δεν έχει ξεσπάσει στη Γαλλία από τις αρχές του καλοκαιριού, σημειώνεται σχετικά. «Προς το παρόν», λέει ο Francois Pradon, επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος της νότιας ζώνης. Αυτό οφείλεται κυρίως στις μετεωρολογικές συνθήκες, εξηγεί, καθώς, παρά τη ζέστη, «δεν υπήρξε ο συνδυασμός των παραγόντων που ευνοούν τις πυρκαγιές»

Στον απόηχο των πυρκαγιών σε Ελλάδα, Καλιφόρνια και Σουηδία, η γαλλική εφημερίδα “Le Figaro” αναφέρεται στις προσπάθειες της Γαλλίας να προλάβει παρόμοιες καταστάσεις.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεργάζεται στενά με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία και την Εθνική Υπηρεσία Δασών για να προσδιορίσει τις ζώνες υψηλού κινδύνου σε κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα και ενημερώνει την Πολιτική Προστασία.

Ωστόσο, 7 στις 8 πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινες ενέργειες, κακόβουλες ή τυχαίες, τονίζει ο Fr. Pradon. Επομένως, το πιο ουσιαστικό μέρος της πρόληψης βασίζεται σε εκστρατείες ευαισθητοποίησης των επισκεπτών και των κατοίκων. Και στο σεβασμό των βασικών αρχών: «Μην πετάτε αποτσίγαρα στο έδαφος» κ.λπ.

Η Γαλλία είναι αναγκασμένη να μάθει να ζει με τον κίνδυνο πυρκαγιών κοντά σε κατοικημένες περιοχές, λέει. «Η λύση για την πρόληψη, συνεπώς, βρίσκεται στο σεβασμό των κανόνων πυροπροστασίας. Μια σειρά από προβλέψεις για ιδιώτες, αρκετά πρακτικές, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση εύφλεκτων όγκων από την περιοχή ανάμεσα σε σπίτια και δάσος, προκειμένου να αφήσουμε καμιά εικοσαριά μέτρα χωρίς βλάστηση ώστε να μπορούν να επέμβουν οι πυροσβέστες».

Οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας καταφεύγουν και στην καταπολέμηση της φωτιάς με φωτιά, συνεχίζει, τόσο προληπτικά όσο και στη διάρκεια μιας πυρκαγιάς. Ωστόσο, αν και αυτή η πρακτική είναι πολύ συχνή στις ΗΠΑ, είναι πιο περίπλοκη σε χώρες όπως είναι η Γαλλία, λόγω της εγγύτητας μεταξύ των δασών και των κατοικιών. Εξηγεί, επίσης, ότι η τεχνική της κατευθυνόμενης φωτιάς χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο το χειμώνα, ενώ σε πραγματική πυρκαγιά «πάντα προτιμούμε να σβήσουμε αμέσως τη φωτιά πριν φτάσει σε ιδιοκτησίες, φοβούμενοι να μην γίνει το φάρμακο χειρότερο από την ασθένεια», καταλήγει ο ίδιος.