Η Ρωσία Καλεί την ΕΕ να Στηρίξει τον Nord Stream, οι ΗΠΑ Απειλούν την Ενεργειακή Μετάβαση της Ευρώπης

0

Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, χθες Πέμπτη η Ρωσία κάλεσε την Ευρώπη, να στηρίξει πλήρως τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υπονομεύσουν τη μετάβαση της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια εάν οι κυρώσεις της καθυστέρησουν το έργο.

“Δεν είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις κυρώσεις για το Nord Stream-2 επειδή πιστεύουμε ότι πρόκειται για κυρώσεις για τη μετάβαση της Ευρώπης σε πιο ενεργειακά ασφαλή αγορά ενέργειας”, δήλωσε ο επικεφαλής του ταμείου κρατικών επενδύσεων της Ρωσίας, κ. Kirill Dmitriev, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

«Αναμένουμε να αυξηθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου κατά 34% τα επόμενα 20 χρόνια … Χτίσαμε μια μεγάλη υποδομή για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ασία, η οποία σίγουρα χρειάζεται. Συνεπώς, βοηθούμε την μετάβαση της Ασίας σε καθαρότερη ενέργεια μέσω φυσικού αερίου και ειλικρινά μέσω των αγωγών μας προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Nord Stream-2, βοηθούμε την Ευρώπη να μεταβεί και σε καθαρότερη ενέργεια », ανέφερε.

Η Ρωσία αναγκάστηκε να αναβάλει την ολοκλήρωση του Nord Stream 2 μέχρι το επόμενο έτος, αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στο project παροχής φυσικού αερίου στη Γερμανία.
Η Γερμανία επέκρινε την κίνηση ως εμπλοκή στις ενεργειακές της πολιτικές. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αγοράσει περισσότερο αέριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.