Θεσσαλονίκη: Περιστατικά καύσης γεωργικών υπολειμμάτων σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας ρυζιού

0

Περιστατικά καύσης γεωργικών υπολειμμάτων εκδηλώθηκαν και φέτος σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας ρυζιού, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Παρά το γεγονός ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους προχωρούν στην ενέργεια αυτή, υπήρχαν περιπτώσεις που η φωτιά έφτασε ακόμη και σε πολύ μικρή απόσταση από οικισμούς.

Ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρά τις διαβεβαιώσεις της πλειοψηφίας των αγροτών του Δήμου και όλων των φορέων που τους εκπροσωπούν ότι δεν θα γίνει καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, κάποιοι ασυνείδητοι, λειτουργώντας μεμονωμένα, καίνε υπολείμματα καλαμποκιού και ρυζιού, προκαλώντας τεράστια επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας και ειδικά των ευπαθών ομάδων πληθυσμού που αντιμετωπίζουν καρδιοαναπνευστικά προβλήματα».

Σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κατάστασης, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή είκοσι εκπροσώπων των εμπλεκόμενων φορέων. Όπως έγινε γνωστό, το επόμενο διάστημα οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών θα ενημερώσουν με sms τα μέλη τους για τις απαγορεύσεις και τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία. Παράλληλα θα αυξηθούν οι περιπολίες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στην περιοχή των ορυζώνων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν στην πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να μην επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα και να προστατευθεί το οικοσύστημα από επιπλέον ρύπανση. Κλήθηκαν, επίσης, οι αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους και εάν τυχόν υπάρξουν κι άλλα περιστατικά παραβατικότητας, να επιβάλλουν τις κυρώσεις και τα υψηλά πρόστιμα που προβλέπει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε όσους παρανομούν. Ζητήθηκε, παράλληλα, η συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων ώστε να αποτραπούν οι καύσεις και υπήρξε συμφωνία ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απολύτως καύση έως το τέλος Ιανουαρίου του 2021. Στο μεταξύ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για το επίμαχο διάστημα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των ΤΟΕΒ, των Αγροτικών Συνεταιρισμών, του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Θερμαϊκού Κόλπου, του ΟΠΕΚΕΠΕ, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Δέλτα γνωστοποιεί ότι ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία με την πυροσβεστική και την αστυνομία για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων, ενώ πληροφορήθηκε από τους εκπροσώπους των ελεγκτικών μηχανισμών ότι ήδη καταλογίστηκαν τα πρώτα πρόστιμα προς τους παραβάτες.