«Θωρακίζει» το Μέλλον του Ενεργειακά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

0

Θωρακίζει το μέλλον του ενεργειακά ο Δήμος Αλεξανδρούπολης με έργα όπως τηλεθέρμανση, γεωθερμία, δίκτυα οικιακού φυσικού αερίου,ενώ ο σταθμός συμπίεσης ο οποίος κατασκευάζεται στους Κήπους του Έβρου αναμένεται να δώσει στον Δήμο την παραγόμενη θερμική ενέργεια (ζεστό νερό) προκειμένου να την εκμεταλλευτεί προς όφελος της πόλης των Φερών και των πέντε οικισμών της .

«Η διεκδίκηση για να μας παραχωρήσει ο TAP ότι θερμική ενέργεια παραχθεί στον σταθμό συμπίεσης που έχει σε εξέλιξη ξεκίνησε το 2013,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο αντιδήμαρχος Ενέργειας Φυσικών Πόρων Τραιανούπολης, Γιάννης Φαλέκας τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και σπάνιο εγχείρημα η εκμετάλλευση της απορριπτόμενη ενέργειας από τον σταθμό συμπίεσης φυσικού αερίου που θα αλλάξει όλη την φυσιογνωμία της περιοχής».

Όπως εξήγησε ο κ. Φαλέκας «από το Αζερμπαϊτζάν που ξεκίνησε αυτός ο αγωγός του Ανατολικού τομέα μέχρι και την Ιταλία κανένας σταθμός συμπίεσης δεν δίνει σε τοπική κοινωνία αυτά τα οφέλη. Είμαστε ο μοναδικός δήμος που το πετύχαμε σε όλο αυτό το έργο».

Σύμφωνα με τον κ. Φαλέκα το έργο της τηλεθέρμανσης Φερών είναι αξίας 31 εκ ευρώ. Το 2016 ολοκληρώθηκε η μελέτη σκοπιμότητας ,βιωσιμότητας του έργου ,ενώ το επόμενο δίμηνο αναμένεται να ολοκληρωθεί και η μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την υλοποίηση του.

Το εργοτάξιο του ΤΑΡ στους Κήπους όπου κατασκευάζεται ο επί ελληνικού εδάφους σταθμός συμπίεσης του αγωγού, επισκέφτηκε πρόσφατα ο Δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Ενέργειας, Γιάννη Φαλέκα και Τεχνικών Υπηρεσιών, Γ. Κουκουράβα, καθώς και τον Αντιπρόεδρο της τοπικής κοινότητας Πέπλου, Οδυσσέα Γιαννικάκη.

Οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του έργου κι ενημερώθηκαν για την πρόοδο των εργασιών από τον υπεύθυνο τοπικών κοινωνιών ΑΜΘ Σπύρο Νάκο.

Την κατασκευή του σταθμού συμπίεσης στους Κήπους έχει αναλάβει από κοινού κοινοπραξία που αποτελείται από την ιταλική εταιρεία Renco και την ελληνική ΤΕΡΝΑ, με τα έργα να έχουν προχωρήσει σημαντικά από το καλοκαίρι του 2017 που έγινε η θεμελίωση του κτηρίου και πέντε μήνες μετά την παράδοση των πρώτων αεριοστροβίλων. Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας, γιατί επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά του φυσικού αερίου εντός του αγωγού, καθώς απαιτείται συμπίεση για την ομαλή ροή του.