Καθιστική διαμαρτυρία στον Αρκτικό κύκλο από μία 18χρονη

0

Η 18χρονη Βρετανίδα διοργάνωσε μια συμβολική αλλά και μοναχική καθιστική διαμαρτυρία στον Αρκτικό Κύκλο.

Η Μία-Ρόουζ Κρεγκ ανέβηκε πάνω σε ένα σπασμένο κομμάτι πάγου που επέπλεε στην θάλασσα, διαμαρτυρόμενη για την στάση των κυβερνήσεων απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Η Κρεγκ, με ενδιαφέροντα την ορνιθολογία και το περιβάλλον, φωτογραφήθηκε βορείως του Σβάλμπαρντ, σε γεωγραφικό πλάτος 82,2 μοιρών, να κρατά ένα πλακάτ με το λιτό μήνυμα «νεανική διαμαρτυρία για το Κλίμα».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Greenpeace που μίλησε στο αμερικανικό CNN, η Κρεγκ πέρασε πέντε ολόκληρες ώρες πάνω στο πάγο. Η «βορειότερη διαμαρτυρία» έγινε με την βοήθεια της περιβαλλοντικής οργάνωσης, αφού η 18χρονη από το Μπρίστολ ταξίδεψε ως τον αρκτικό κύκλο πάνω σε ένα πλοίο της Greenpeace, το Arctic Sunrise, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αποστολής, με στόχους την καταγραφή του αντίκτυπου που έχει η κλιματική κρίση και την μελέτη της θαλάσσιας ζωής στην περιοχή.

Το ταξίδι ξεκίνησε στις αρχές Σεπτεμβρίου από τη Νορβηγία, και συμπίπτει με την σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Βιοποικιλότητα.

«Είμαι εδώ, επειδή θέλω να δω με τα μάτια μου τι διακυβεύεται και τι κινδυνεύει στον Αρκτικό Ωκεανό, τον κρίσιμο αυτό προστάτη του πλανήτη», δηλώνει η Κρεγκ σε ανακοίνωσή της. «Σήμερα, εγώ και οι ακτιβιστές των Παρασκευών για το Κλίμα (σ.σ που συμμετείχαν πέρυσι στις μαθητικές εκδηλώσεις) αγωνιζόμαστε για την άμεση δράση απέναντι στην κλιματική κατάρρευση».

«Είμαι εδώ για να ζητήσω από τους ηγέτες μας να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ωκεάνια καταφύγια, προστατεύοντας αυτό το σημαντικό αλλά εύθραυστο μέρος. Προλαβαίνουμε να στραφούμε προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής και ήπιες μορφές ενέργειας. Και η στιγμή για να το κάνουμε είναι τώρα».

Η ίδια θεωρεί πως το κίνημα των νέων για το κλίμα έχει την δυναμική να αποδειχθεί επαναστατικό. «Οι άνθρωποι επιτέλους κάθονται και μας ακούνε για το πώς νιώθουμε για το μέλλον».

Η Κρεγκ έγραφε για το ταξίδι της: «Μου πήρε εβδομάδες να ταξιδέψω οδικώς (σ.σ ως τη Νορβηγία) και με πλοίο στον αρκτικό Κύκλο, για να γίνω μάρτυρας του Ελάχιστου Πάγου στη Θάλασσα: του χαμηλότερου επιπέδου στο τέλος του καλοκαιριού. Σήμερα πήρα μέρος στην βορειότερη διαμαρτυρία νέων που έγινε ποτέ […] για να ζητήσω από όλους τους νέους ανθρώπους του κόσμου, να απαιτήσουν από τους ηγέτες μας να αναλάβουν δράση».