Καλιφόρνια: Διαδήλωση Kατά του Σχεδιασμού Τραμπ για Ενεργειακή Εκμετάλλευση Παράκτιων Περιοχών

0

Εκατοντάδες περιβαλλοντικών ακτιβιστών διαμαρτυρήθηκαν στην Καλιφόρνια κατά της πρότασης της κυβέρνησης Τραμπ για την ουσιαστική αύξηση των δραστηριοτήτων παράκτιας πετρελαϊκής εκμετάλλευσης στις ΗΠΑ.

Στην δημόσια συζήτηση που ακολούθησε, αξιωματούχοι της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ενέργειας στους Ωκεανούς του υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ στο Σακραμέντο, συνομίλησαν με μέλη των τοπικών κοινοτήτων για την προτεινόμενη επέκταση των δραστηριοτήτων.

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, ενώ μερικοί μετέφεραν μία τεράστια φουσκωτή φάλαινα κι άκουσαν τους ομιλητές της διαδήλωσης να προειδοποιούν την κυβέρνηση Τραμπ να μην προχωρήσει την υλοποίηση της πρότασης για την πραγματοποίηση πετρελαϊκών γεωτρήσεων στα ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας. Άλλοι από τους διαδηλωτές, είχαν πανό που έγραφαν «το πετρέλαιο και η θαλάσσια ζωή δεν μπορούν να συνυπάρξουν».

«Μη μολύνετε τον πλανήτη μας για το κέρδος σας. Δεν μας εκπροσωπείτε», φώναξε απευθυνόμενη προς τους κυβερνητικούς εκπροσώπους η Δημοκρατική Γερουσιαστής Άννα-Μπεθ Τζάκσον, προκαλώντας ζητωκραυγές ενθουσιασμού στο συγκεντρωμένο πλήθος. Η ακτογραμμή της εκλογικής περιφέρειας της γερουσιαστή, έχει μολυνθεί από πετρελαιοκηλίδες που προκλήθηκαν από προηγούμενες γεωτρήσεις.

Μεταφέροντας ένα πανό που έδειχνε μια ενυδρίδα, ο Τζόζεφ Παλέρμο, καθηγητής Ιστορίας στο τοπικό πανεπιστήμιο ( Sacramento State) τόνισε ότι αγαπάει την τοπική ακτογραμμή, από την εποχή που ήταν μαθητής στο κολέγιο. «Η ακτογραμμή είναι πολύ σημαντική για μένα. Άκουσα τι πάει να γίνει και έπρεπε να βγω στον δρόμο», εξήγησε.

Οι αξιωματούχοι της πολιτείας στην Καλιφόρνια δήλωσαν ότι θα εμποδίσουν τη μεταφορά πετρελαίου που θα έχει προέλθει από θαλάσσιες γεωτρήσεις. Αντίθετη με τη διεξαγωγή θαλάσσιων γεωτρήσεων στην Καλιφόρνια είναι η τοπική επιτροπή ακτογραμμών, αλλά και ο τοπικός υπουργός Φυσικών Πόρων, Τζον Λέιαρντ.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από αρκετές οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Μεταξύ αυτών, το Κέντρο Βιολογικής Ποικιλομορφίας, η Λέσχη Σιέρα, αλλά και το Συμβούλιο Υπεράσπισης Φυσικών Πόρων. «Οι πετρελαϊκές γεωτρήσεις είναι βρόμικες και επικίνδυνες. Προκαλούν πετρελαιοκηλίδες που πληγώνουν κι εξοντώνουν την άγρια ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μιγιόκο Σακασίτα, υπεύθυνη του προγράμματος για τους ωκεανούς στο Κέντρο Βιολογικής Ποικιλομορφίας.

Η άρνηση της Καλιφόρνιας να επιτρέψει την έκδοση αδειών για τη διέλευση αγωγών πετρελαίου από το έδαφος της, προκειμένου να μεταφερθεί το πετρέλαιο που θα προέρχεται από νέα πεδία γεωτρήσεων στην περιοχή του Ειρηνικού, αποτελεί την τελευταία εκδήλωση αρνητικής στάσης από τις αμερικανικές Πολιτείες, που προσπαθούν να περιορίσουν την έκταση των ομοσπονδιακών πετρελαϊκών γεωτρήσεων. Πρόκειται για μία πρόταση που προωθεί την μεγαλύτερη αύξηση της έκτασης των ομοσπονδιακών γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τις τελευταίες δεκαετίες, στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι από την πολιτεία της Καλιφόρνιας έστειλαν επιστολή στην αρμόδια διεύθυνση ενεργειακής διαχείρισης του υπουργείου των Εσωτερικών, ζητώντας την εξαίρεση της Ακτής του Ειρηνικού από την εφαρμογή του προγράμματος ομοσπονδιακών γεωτρήσεων, που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ. Η αρμόδια επιτροπή της πολιτείας ( State Lands Commission) που πρέπει να εγκρίνει την διέλευση νέων αγωγών πετρελαίου, ξεκαθάρισε στην επιστολή αυτή, ότι δεν θα εγκρίνει την έκδοση νέων αδειών για την μεταφορά πετρελαίου που θα προέρχεται από θαλάσσιες γεωτρήσεις, τόσο από τις ακτές, όσο και από το έδαφος της πολιτείας. «Είμαι αποφασισμένος ότι δεν θα περάσει ούτε μία σταγόνα πετρελαίου που θα προέρχεται από το νέο πρόγραμμα του Τραμπ», έγραψε χαρακτηριστικά σε ηλεκτρονικό μήνυμά του, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Πολιτείας, Κέβιν Νιούσομ, που προΐσταται της επιτροπής εδαφών και θα είναι υποψήφιος των Δημοκρατικών για την θέση του κυβερνήτη της πολιτείας.

Παράλληλα, στην επιστολή ασκείται κριτική προς το υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ για την διοργάνωση μίας μόνο συγκέντρωσης για το ζήτημα που προκύπτει στην Καλιφόρνια, καθώς είναι η πολιτεία με τον μεγαλύτερο πληθυσμό (περίπου 40 εκατομμύρια κατοίκους) εντός της αμερικανικής επικράτειας.

Από την πλευρά της, εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών, Ράιαν Ζίνκε, δήλωσε ότι η διαδικασία υλοποίησης του πενταετούς προγράμματος για την έκδοση αδειών παράκτιας εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι «μία ανοιχτή και δημόσια διαδικασία». «Ο υπουργός Ζίνκε επιθυμεί να συναντηθεί με περισσότερους κυβερνήτες πολιτειών αλλά και εκπροσώπους των περιοχών της ακτογραμμής, προκειμένου να συζητήσει το προσχέδιο του προγράμματος. Έχουν προγραμματιστεί 23 δημόσιες συναντήσεις στις παράκτιες πολιτείες των ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα έχει ληφθεί το μήνυμα των πολιτών», έγραψε χαρακτηριστικά σε ηλεκτρονικό μήνυμα, η εκπρόσωπος του υπουργού, Χέδερ Σουίφτ.

Ο Γουίλιαμ Μπράουν, υπεύθυνος για το περιβάλλον του Γραφείου Ενεργειακής Διαχείρισης Ωκεανών, δήλωσε ότι η αντίδραση των πολιτειών λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, καθώς έχει οδηγήσει στην αναβολή παρόμοιων σχεδίων ενεργειακής εκμετάλλευσης στο παρελθόν.