Κινητικότητα αλλά και μικρή αναβολή στο δεσμευτικό market test του IGB

0

Τη βεβαιότητά τους ότι η κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB θα προχωρήσει με θετικό τρόπο εκφράζουν αρμόδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι οι τελευταίες εξελίξεις τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο εξασφαλίζουν το πράσινο φως για την υλοποίηση του project.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται ειδικότερα στο μνημόνιο που υπεγράφη προ ημερών, κάτω από την επίβλεψη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής,  για τον περίφημο κάθετο διάδρομο Επιτροπής Maros Sefcovic  από την ομάδα υψηλού επιπέδου της Κεντρικής και Νοτιανατολικής Ευρώπης. Ο κάθετος διάδρομος που με βάση το σύμφωνο κατανόησης θα εκτείνεται μέχρι την Ουκρανία, βασίζεται στην αξιοποίηση των υφιστάμενων εθνικών δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου. Με μικρές τροποποιήσεις μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιφερειακό δίκτυο, που θα βασίζεται στην κατασκευή του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, ο οποίος θα δίνει πρόσβαση τόσο σε υγροποιημένο φυσικό αέριο όσο και στο αέριο του αγωγού TAP.

Η θετική αυτή εξέλιξη εκτιμάται ότι δίνει νέα ώθηση στο έργο, το οποίο ούτως ή άλλως θεωρείται ως κομβικό για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Την ίδια στιγμή πάντως παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε σχέση με το δεσμευτικό market test, που θα δώσει το πράσινο φως για την έναρξη του project. Σύμφωνα με πληροφορίες σε σχέση με την ομάδα εταιρειών που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, καταγράφηκε μία αποχώρηση, ωστόσο η συγκεκριμένη εταιρεία ήδη αντικαταστάθηκε από νέο παίκτη που εκδήλωσε ενδιαφέρον συμμετοχής. Επίσης υπάρχει πάντα η εκκρεμότητα σε σχέση με το τερματικό της Αλεξανδρούπολης, με το οποίο συναρτάται ένα σημαντικό κομμάτι της ποσότητας των μη δεσμευτικών προσφορών. Οι αλλαγές αυτές, καθιστούν πρακτικά αδύνατο το στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι δεσμευτικές προσφορές εντός του Οκτωβρίου, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Πάντως σύμφωνα αρμόδιες πηγές, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων με το ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον, ακόμη και εάν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών δεν «κλείσει» το σύνολο της χωρητικότητας του αγωγού, υπάρχει η εκτίμηση ότι τελικά θα δοθεί το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες ώστε να προχωρήσει το έργο, που θα αποτελέσει μια βασική εναλλακτική πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας για την περιοχή των ανατολικών Βαλκανίων μέχρι την Ουκρανία.

Πηγή: energypress.gr