Κοέν: Οι ΗΠΑ Υποστηρίζουν το Δικαίωμα της Κύπρου να Εκμεταλλευτεί τους Φυσικούς Πόρους στην ΑΟΖ

0

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, δήλωσε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζόναθαν Κοέν, απαντώντας σε ερωτήσεις αντιπροσώπων του 33ου συνεδρίου της  Παγκόσµιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

«Πιστεύουμε ότι τα όποια έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να διανεμηθούν ακριβοδίκαια μεταξύ όλων των ανθρώπων στο νησί. Το άλλο πράγμα είναι ότι ενθαρρύνουμε σθεναρά όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση στη ρητορική και οπωσδήποτε σε οποιαδήποτε αντίδραση στις κυπριακές έρευνες», είπε.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κόεν, όπως και η πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Καθλίν Αν Ντόχερτι, μίλησαν στην εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες της Γενεύης, ο κ. Κοέν είπε πως οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν το πολιτικό θάρρος και τη δέσμευση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και της ομάδας του, καθώς και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για την Τουρκία, είπε ότι ο ρόλος της Τουρκίας στις συνομιλίες της Γενεύης θα είναι κρίσιμος. Ανέφερε ότι θα εμπλακούν με τους Τούρκους καταλλήλως και είπε πως τον ενθαρρύνει η στάση των δύο ηγετών και του κ. Έιντε και δεν πιστεύει πως αν δεν έβλεπαν ότι υπάρχει πιθανότητα θα αποδέχονταν τις διαπραγματεύσεις.

Είπε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα έχει συνομιλίες και για το Κυπριακό.

«Θα είναι η πρώτη μου επίσκεψη μετά το δημοψήφισμα και θα δούμε τι θα φέρουν στο τραπέζι στη Γενεύη» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι μετά το δημοψήφισμα η Τουρκία είναι βαθιά διχασμένη και ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει την πλήρη υποστήριξη κι αυτό μπορεί να εξελιχθεί είτε με το να γίνει περισσότερο μετριοπαθής, είτε το αντίθετο.