Κοζάνη: Σε Εξέλιξη η Δίκη για τη Μόλυνση των Νερών με Εξασθενές Χρώμιο

0

Με τις απολογίες των τεσσάρων κατηγορουμένων, ανώτατων στελεχών της ΔΕΗ, συνεχίστηκε για έκτη ημέρα χθες, στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης, η δίκη για την μόλυνση με εξασθενές χρώμιο των υδάτων που υδρεύονταν τα χωριά του νομού Ακρινή, Αγ. Δημήτριος, Ρυάκιο και Κοιλάδα.

Οι κατηγορούμενοι, που διετέλεσαν διευθυντές του ορυχείου Νοτίου Πεδίου από το 2012 έως το 2018, αντέκρουσαν τις κατηγορίες λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν παραβίασαν τον περιβαλλοντικό νόμο Ν.1650/86» και ότι η λειτουργία του επίμαχου ορυχείου βασιζόταν «στην τήρηση των όλων των διατάξεων και των περιβαλλοντικών όρων δανειοδότησης που είχε θεσπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Για τον προσωρινό αποθέτη τέφρας Α9, που σύμφωνα με τους μάρτυρες κατηγορίας ευθύνεται για την διασπορά του υλικού με αποτέλεσμα να μολύνεται η περιοχή και σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα υπόγεια νερά, τόνισαν ότι «το συγκεκριμένο μηχάνημα συμμετείχε σε μικρό ποσοστό από 7 ως 10% του ημερήσιου χρόνου στην λειτουργία του συστήματος μεταφοράς και απόθεσης της τέφρας» στους αδειοδοτούμενους χώρους του ορυχείου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι όσους ελέγχους κι αν πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος «δεν βρέθηκε ποτέ κάτι που να παραβιάζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η επιχείρηση έναντι των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας», ενώ συμπλήρωσαν ότι από το 2008 ως σήμερα «δεν έχει καταδικαστεί η τιμωρηθεί κανένα στέλεχος της επιχείρησης και η ΔΕΗ για παραβίαση αυτών των κανόνων».

Ανάφεραν στις απολογίες τους ότι όλες οι γεωτρήσεις των ορυχείων των οποίων το νερό χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι «είναι εξαιρετικής ποιότητας και ότι όλοι οι δείκτες του χρωμίου ήταν σε απόλυτα φυσιολογικά επίπεδα». Προς επίρρωση όλων αυτών ανέφεραν ότι για μια μεγάλη περίοδο, επειδή το νερό ήταν εξαιρετικής ποιότητας, «δόθηκε η επιχειρησιακή δυνατότητα στην ΔΕΥΑ Κοζάνης να το χρησιμοποιεί εμπλουτίζοντας το δικό της δίκτυο που τροφοδοτούσε την πόλη της Κοζάνης».

Στο σημείο αυτό ανέβηκαν οι τόνοι, όταν ένας εκ των κατηγορουμένων, διευθυντής ορυχείου της ΔΕΗ, δήλωσε στην απολογία του ότι «βρισκόμαστε σήμερα στο δικαστήριο ως κατηγορούμενοι από σκοπιμότητες και παραλείψεις της ΔΕΥΑ Κοζάνης». Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής εκ μέρους της ΔΕΥΑΚ του ζήτησε να ανακαλέσει γιατί προσβάλλει την φήμη της επιχείρησης με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση της έδρας για να συνεχιστεί η διαδικασία.

Τέλος, όταν οι κατηγορούμενοι ρωτήθηκαν από την έδρα να εξηγήσουν πώς βρέθηκε εξασθενές χρώμιο στο νερό των πηγών που τροφοδοτούσαν τέσσερα χωριά, απάντησαν ότι οφείλεται στο ότι οι δύο επίμαχες γεωτρήσεις βρίσκονται στο σημείο όπου συσσωρεύονται ύδατα που στη διαδρομή τους εκπλένονται σε πετρώματα χρωμίου, δημιουργώντας εξασθενές χρώμιο.

Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με το ότι, ενώ «είχαν νομική υποχρέωση δε μερίμνησαν στην ασφαλή διαχείριση της τέφρας, με αποτέλεσμα να εκπλυθούν σημαντικές ποσότητες και να μολυνθεί με εξασθενές χρώμιο το νερό ύδρευσης των τεσσάρων χωριών της περιοχής».

Το δικαστήριο διέκοψε και η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου με την αγόρευση του εισαγγελέα, τις θέσεις της πολιτικής αγωγής και τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.