Κοινό Ζητούμενο των 28 Κρατών Μελών της ΕΕ οι Καθαρότερες Θάλασσες

0

Στη Μάλτα, τα 28 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσαν μια φιλόδοξη δέσμη 36 πρωτοβουλιών της ΕΕ για την προώθηση περισσότερο υγιεινών, καθαρότερων, ασφαλέστερων και περισσότερο προστατευμένων θαλασσών. Πάνω από € 6 δισ. από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς δεσμεύτηκαν για την καλύτερη διαχείριση των ωκεανών κατά τη διάσκεψη Our Ocean 2017 που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΕ, στη Μάλτα, στις 5-6 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του στο NewEurope o Κωστής Γερόπουλος, εκ μέρους της ΕΕ, η Αντιπρόεδρος Federica Mogherini και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Karmenu Vella, ανακοίνωσαν πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ωκεανών σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι δράσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα € 550 εκατ..

Στη διάσκεψη, ο α΄ αντιπρόεδρος Frans Timmermans αναμενόταν να ανακοινώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταργήσει σταδιακά έως το τέλος του 2017 όλα τα μίας χρήσης πλαστικά ποτήρια σε πηγές και μηχανήματα αυτόματης πώλησης στα κτίρια της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, ο Επίτροπος για την Ανάπτυξη Neven Mimica επανέλαβε, εκ μέρους της ΕΕ και των εταίρων της στην Αφρική, την Καραϊβική και τον Ειρηνικό, τη δέσμευσή τους για βιώσιμη διαχείριση των ωκεανών.

«Η θάλασσα είναι ένα παγκόσμιο κοινό αγαθό. Είναι ο Ωκεανός μας (σ.σ. OurOcean, ο τίτλος της διάσκεψης) επειδή ανήκει στην ανθρωπότητα, σε κάθε ανθρώπινο ον» δήλωσε η Mogherini κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της διάσκεψης Μάλτα στις 5 Οκτωβρίου. «Έχουμε όλοι ευθύνη να διατηρήσουμε αυτό που είναι κοινό – να το διατηρήσουμε ως ένα θησαυρό και να αποφύγουμε τη μετατροπή του σε απειλή».

Η Mogherini τόνισε ότι η ΕΕ πιστεύει ότι ένας παγκοσμιοποιημένος κόσμος χρειάζεται μια περισσότερο συνεργατική παγκόσμια διακυβέρνηση. «Πιστεύουμε στην δύναμη της διπλωματίας, επενδύουμε σε αυτήν, πιστεύουμε και επενδύουμε στη δύναμη των κοινών κανόνων και των διεθνών θεσμών. Και είναι δύσκολο, πραγματικά αδύνατο, να φανταστούμε μία παγκόσμια διακυβέρνηση χωρίς τη συνεργατική διαχείριση των ωκεανών».

Μετά το ισχυρό μήνυμα που έστειλε η ΕΕ με στόχο να ενταθεί η δράση για την καλύτερη διακυβέρνηση των ωκεανών μας, οι συνολικές πιστώσεις από άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από 112 χώρες σε όλο τον κόσμο ανήλθαν σε περισσότερα από € 6 δισ., σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πόροι αυτοί θα επενδυθούν για την ενίσχυση της καταπολέμησης της θαλάσσιας ρύπανσης και τη διεύρυνση των προστατευόμενων περιοχών, την ενίσχυση της ασφάλειας των ωκεανών, την προώθηση πρωτοβουλιών μπλε οικονομίας, τη στήριξη της βιώσιμης αλιείας και την ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που περιλαμβάνονται στην Ατζέντα 2030. Οι συμμετέχοντες ανακοίνωσαν επίσης τη δημιουργία νέων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών που θα εκτείνονται σε περισσότερα από 2,5 εκατ. τ.χλμ., έκταση μεγαλύτερη από το μισό της συνολικής έκτασης της ΕΕ.