Κοινό Μέτωπο Γερμανίας, Δανίας, Βελγίου και 25 Εταιρειών για τον Πενταπλασιασμό της Υπεράκτιας Αιολικής Ισχύος ως το 2030

0

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Δανίας και του Βελγίου, μαζί με 25 μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις, δεσμεύθηκαν, την Τρίτη, να στηρίξουν την προσπάθεια για τον πενταπλασιασμό της υπεράκτιας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη ως τα τέλη της επόμενης δεκαετίας.

Στην κοινή διακήρυξη, που υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών και στελέχη εταιρειών όπως, μεταξύ άλλων, οι Dong Energy, Siemens Gamesa, Ε.ΟΝ. RWE, EDP και Statoil, υπογραμμίζεται ότι θα εργαστούν μαζί ώστε η εγκατεστημένη ισχύς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων να αυξηθεί κατά 60 GW ή τουλάχιστον 4 GW ετησίως, κατά τη δεκαετία του 2020.

«Με αυτή την Κοινή Δήλωση, επιχειρήσεις με ηγετική θέση στην αγορά και κυβερνήσεις κάνουν το επόμενο βήμα, με τη δέσμευση να συνεργαστούν στην ανάπτυξη μεγάλων έργων στην υπεράκτια αιολική ενέργεια», δήλωσε ο επικεφαλής της WIndEurope, Ζιλ Ντίκσον.

Η υπεράκτια αιολική εγκατεστημένη ισχύς σήμερα στην Ευρώπη ανέρχεται σε 13 GW. Οι αναλυτές προβλέπουν ισχυρή ανάπτυξη για τα επόμενα χρόνια, καθώς τα κόστη υποχωρούν και ενισχύονται οι δυνατότητες για ηλεκτροπαραγωγή με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Οι προσφορές που υποβλήθηκαν σε διαγωνισμούς που έγιναν πρόσφατα σε Ολλανδία, Γερμανία και Δανία έδειξαν ότι τα κόστη έχουν μειωθεί ως 48% την τελευταία διετία. Η τεχνολογία αναμένεται να είναι ανταγωνιστική με τους νέους «συμβατικούς» σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, όπως οι μονάδες καύσης φυσικού αερίου, πριν το 2030, όπως επισημαίνεται στην Κοινή Διακήρυξη.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η WindEurope, το 25% της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια στην ΕΕ θα μπορούσε να καλυφθεί από υπεράκτια αιολικά πάρκα με μέσο κόστος 54 ευρώ/MWh στις τοποθεσίες με τις πιο ευνοϊκές συνθήκες.