Κύπρος: Εντοπίστηκε Φυσικό Αέριο στον ‘Γλαύκο’

0

Φυσικό αέριο έχει εντοπιστεί στο στόχο «Γλαύκος» του τεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές τις οποίες επικαλείται το κυπριακό ΣΙΓΜΑ και ο συντάκτης του, Χρίστος Χαραλάμπους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι τα θετικά αυτά νέα δεν είναι άσχετα με την προσπάθεια αύξησης του κλίματος έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ, από πλευράς Άγκυρας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για το μέγεθος του φυσικού αερίου που έχει εντοπιστεί αναμένεται ότι θα γίνουν εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη αρχηγών στο Προεδρικό τέθηκε το ζήτημα του Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ζήτησε επιτακτικά από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να μπει στην ατζέντα της Επιτροπής Οικονομικών το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι την Κυριακή ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με την ειδική σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και στο ενδεχόμενο που η ίδια θέσει ζήτημα περί αντιδράσεων της Τουρκίας για τα ενεργειακά, ο Κύπριος Πρόεδρος επιθυμεί να έχει ένα δυνατό αντεπιχείρημα.

Με την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αφαιρεί ένα επιχείρημα της Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς σε ό,τι αφορά τη βούληση για το διαμερισμό του φυσικού αερίου στη βάση ποσοστών.

Όπως, όμως, σημειώνει το ΣΙΓΜΑ, τη δεδομένη στιγμή η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά αντιδρούν ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς Αναστασιάδη για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Παράλληλα, στο ενδεχόμενο που εγκριθεί η πρόταση για τη δημιουργία Ταμείου υπάρχει από κυβερνητικής πλευράς η ισχυρή πεποίθηση ότι η τουρκική πλευρά θα προβάλλει τον ισχυρισμό της μη συμμετοχής τους στην Επιτροπή Διαχείρισης.

Την ίδια ώρα, κατά την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου χθες Πέμπτη επικυρώθηκε η απόφαση για αγωγό που θα μεταφέρει κυπριακό φυσικό αέριο στο τερματικό Ίτκου.