Μήνυμα Μοσκοβισί για ιδιωτικοποίηση ΔΕΣΦΑ! Να προχωρήσει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση

0

«Βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος παραμένει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ», η οποία, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, «πρέπει να ολοκληρωθεί με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Μαρίας Σπυράκη, έκανε γνωστό ότι τόσο η SOCAR όσο και η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσαν δημοσίως το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις για το 66% του ΔΕΣΦΑ, ωστόσο αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ούτε καταγραφεί επισήμως από καμία πλευρά.

«Μετά από διαδικασία διαγωνισμού που διοργανώθηκε από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2013 σύμβαση πώλησης μετοχών και συμφωνία μετόχων για την πώληση του 66 % των μετοχών στον ΔΕΣΦΑ, τον μόνο διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και φυσικό μονοπώλιο, έναντι ανταλλάγματος ύψους 400 εκατομμυρίων EUR, στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR). Ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση της συναλλαγής, δεδομένου ότι δεν πληρούνταν όλες οι απαραίτητες κανονιστικές προϋποθέσεις» σημειώνει ο κ. Μοσκοβισί στην απάντησή του και προσθέτει:

«Μετά από πολλές παρατάσεις της προθεσμίας και αρκετούς γύρους συζητήσεων, τόσο η SOCAR, όσο και η Ελληνική Δημοκρατία, ανακοίνωσαν δημοσίως την αποτυχία και επικείμενη εγκατάλειψη της συναλλαγής κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2016. Αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ούτε καταγραφεί επισήμως από καμία πλευρά.

Η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι και θα παραμείνει βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος. Οι συζητήσεις όσον αφορά τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, με στόχο την άμεση επανέναρξη της διαδικασίας και τη διασφάλιση ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ με πλήρη διαχωρισμό της ιδιοκτησίας, με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση».

Η απάντηση του κ. Μοσκοβισί «είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των πιστωτών βρίσκονται σε εξέλιξη και γύρω από την πορεία της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ υπάρχει ιδιαίτερα θολό τοπίο», υπογραμμίζει από την πλευρά της η ευρωβουλευτής.