Μακρόν προς Αναστασιάδη:«Λάθος της ΕΕ να Αφήσει την Ασφάλεια στην Ανατ. Μεσόγειο στα Χέρια της Τουρκίας»

0

Ηχηρή Παρέμβαση Μακρόν ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γάλλος Πρόεδρος επανέλαβε την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και την Ελλάδα, στο ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχιών τους από την Τουρκία,  κατά τις δηλώσεις του υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στα Ηλύσια Πεδία, για τη σημερινή τους συνάντηση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε τον ηγετικό ρόλο του ιδίου του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΕΕ, τονίζοντας πως η Γαλλία αναδεικνύεται ως μια χώρα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην ΕΕ.

«Πρέπει να υφίστανται κυρώσεις εκείνοι που παραβιάζουν θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, και πρόσθεσε ότι
«θα ήταν σημαντικό λάθος για την Ευρωπαϊκή Ένωση να αφήσει την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων, κυρίως της Τουρκίας» .

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από την πλευρά του εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες αλλά και του κυπριακού λαού, για το ενδιαφέρον και τη σταθερή θέση της Γαλλίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

Ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει έτσι ώστε η Μεσόγειος να μην είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο είτε της Τουρκίας είτε άλλων δυνάμεων και όχι της Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, τόνισε, αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης και να μην περιορίζεται σε διακηρύξεις αλλά να αναλαμβάνει μέσα από πρωτοβουλίες ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη.

Όπως είπε, αυτά που καταγράφονται  με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία, στο Ιράκ, στην Ελλάδα αυτές τις ώρες αλλά και στην Λιβύη, καταδεικνύουν πόσο υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης, και πόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες του κ. Μακρόν διαφαίνεται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι χώρες που επηρεάζονται.