Μανουσάκης: Τον Απρίλιο Ξεκινά η Κατασκευή της Μεγάλης Διασύνδεσης της Κρήτης

0

Έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι περιβαλλοντικοί όροι για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης, εκτίμησε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ο οποίος αποκάλυψε, παράλληλα, και το χρονοδιάγραμμα έναρξης της κατασκευαστικής φάσης του. 

Σε συνέντευξή του στο ypodomes.com ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των αναδόχων στα τρία καλωδιακά τμήματα του έργου, ενώ μόνη εκκρεμότητα απέμεινε η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων.

“Σύμφωνα με την τελευταία πληροφόρηση που έχουμε από το Υπουργείο”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, “αυτή θα έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου. Σε δύο με τρεις εβδομάδες αφότου εκδοθεί, σίγουρα θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε τις συμβάσεις. Άρα είναι ασφαλές να πούμε ότι μέσα στο Μάρτιο θα έχουμε τις υπογραφές για τα καλωδιακά τμήματα”.

Ακόμη, ο κ. Μανουσάκης τόνισε η τεχνική αξιολόγηση για τους μετασχηματιστές οδεύει προς το τέλος της και πιθανότατα και έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ενώ θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας για να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

“Εκτιμώ” σημείωσε, “ότι οι συμβάσεις για τα καλώδια θα υπογραφούν μέσα στο Μάρτιο και για τους μετασχηματιστές μέσα στον Απρίλιο. Έχοντας πλέον υπογράψει τις συμβάσεις, αναμένεται άμεσα και η εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης.

Ο χρόνος για την αποπεράτωση και ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής εκτιμάται σε τρία χρόνια, το οποίο σημαίνει ότι εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 η «μεγάλη» διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί”.

Όσο για τη “μικρή” διασύνδεση της Κρήτης ο κ. Μανουσάκης δήλωσε:

“Τα έργα κυλούν ομαλά. Οι εξελίξεις είναι θετικές στα μέτωπα του υπόγειου καλωδίου τόσο στην Κρήτη, όσο και στην Πελοπόννησο όπου έχουμε και την κατασκευή του υποσταθμού, για τα οποία είχαμε επιφυλάξεις αν θα δημιουργηθεί κάποιο θέμα αλλά ευτυχώς υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές. Το χερσαίο τμήμα στην Κρήτη αναπτύσσεται κατά μήκος του ΒΟΑΚ, όπου αυτή τη στιγμή μάλιστα έχει κλείσει μία λωρίδα για την κατασκευή.

Παραμένουμε σταθεροί σε αυτό που έχουμε πει, ότι δηλαδή μέσα στο 2020 θα έχουμε ηλεκτρίσει τη «μικρή διασύνδεση» Κρήτης, δεδομένου βέβαια ότι δεν θα προκύψουν απρόοπτα κατά την πόντιση του υποβρύχιου καλωδίου, αυτού του μήκους και σε αυτό το βάθος -που υπερβαίνει τα 1.000 μέτρα- το οποίο επιχειρείται για πρώτη φορά στον κόσμο και συνιστά από μόνο του μία πρόκληση.

Ωστόσο, οι ανάδοχοι του έργου, Prysmian και της Ελληνικά Καλώδια, με μεγάλο ιστορικό συνεργασίας με τον Διαχειριστή, έχουν αποδείξει ότι σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε απαιτητικά έργα είναι σε θέση να ανταποκριθούν. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι ότι μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε ηλεκτρίσει”.