Μείωση των Tιμών Προμήθειας Φυσικού Αερίου Επιδιώκει η ΔΕΠΑ

0

Φθηνότερες τιμές αγοράς φυσικού αερίου επιδιώκει να εξασφαλίσει άμεσα η ΔΕΠΑ από τους δύο μεγαλύτερους διεθνείς προμηθευτές της, καθώς βρίσκονται στην τελικά φάση οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας με τις Gazprom και Sonatrach για τη βελτίωση των όρων των δύο συμβάσεων. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”, κατά τις διαπραγματεύσεις έχει ήδη επέλθει σύγκλιση σε όλα τα θέματα, με ένα από τα κυριότερα την ανάγκη αναπροσαρμογής των τιμολογίων. Έτσι, με βάση όλες τις ενδείξεις, οι σχετικές συμφωνίες θα οριστικοποιηθούν εντός του Ιανουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή θα ανοίξει το δρόμο για σημαντική βελτίωση τόσο της ανταγωνιστικότητας της ΔΕΠΑ όσο και των προοπτικών ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα προκηρυχθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Κάτι που εξηγεί γιατί, από την πρώτη στιγμή τοποθέτησής της, η νέα διοίκηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου είχε αναγάγει τις διαπραγματεύσεις με τις Gazprom και Sonatrach σε μία από τις βασικότερες προτεραιότητές της, ξεκινώντας τις διαβουλεύσεις εδώ και περίπου ένα τρίμηνο.

Βασικό επιχείρημα της εταιρείας στις διαπραγματεύσεις ήταν ότι οι υφιστάμενοι όροι των συμβολαίων καθιστούν ακριβό το «καλάθι» προμήθειάς της έναντι των ανταγωνιστών της, καθώς βασίζονται σε δεδομένα τα οποία έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις που έχει επιφέρει κυρίως η κατακόρυφη μείωση των τιμών του LNG στη διεθνή αγορά, αλλά και οι ενισχυμένες πλέον δυνατότητες εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη χώρα μας, τις οποίες έδωσε η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής η ΔΕΠΑ βρίσκεται πολύ κοντά στο να συμφωνήσει με την Gazprom σε τροποποίηση της μεθοδολογίας τιμολόγησης, ώστε να λαμβάνεται η αλλαγή των εμπορικών δεδομένων σε διεθνή κλίμακα. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη νέα «φόρμουλα» ο υπολογισμός των τιμών δεν θα γίνεται αποκλειστικά με βάση την τιμή του αργού πετρελαίου (oil index), αλλά και με τις τρέχουσες τιμές διάθεσης των spot φορτίων LNG. Προσαρμογή θα υπάρξει και στο συμβόλαιο με τη Sonatrach, ώστε και πάλι οι τιμές να επικαιροποιούνται με βάση ανάλογη παράμετρο.

<

Ρήτρα «take or pay»

Επίσης, η ΔΕΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει με την Gazprom ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων από τον επόμενο μήνα, αυτή τη φορά για την εφαρμογή της ρήτρας «take or pay» για το 2019.

Επιδίωξη της ΔΕΠΑ είναι η αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ποσού που οφείλει να καταβάλει στην Gazprom για ποσότητες που δεν παρέλαβε το 2019. Και σε αυτή την περίπτωση, βασικό επιχείρημα της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου είναι η αλλαγή σκηνικού που έχουν επιφέρει οι εισαγωγές LNG, με συνέπεια να περιοριστεί το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά

Όσον αφορά την αλλαγή των μεθοδολογιών τιμολόγησης, αν και ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για το ύψος στο οποίο αναμένεται να διαμορφωθούν εφεξής οι τιμές που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ ρωσικό αέριο αγωγού και LNG από την Αλγερία, είναι βέβαιο ότι το «καλάθι» προμήθειας θα γίνει σαφώς πιο ανταγωνιστικό. Έτσι, όπως προσβλέπει η διοίκηση της εταιρείας, θα υπάρξει ανάσχεση της πτωτικής τάσης του μεριδίου ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να σταθεροποιήσει το πελατολόγιό της. Κάτι που σημαίνει πως η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα οδεύσει προς ιδιωτικοποίηση με ακόμη καλύτερες προοπτικές, καθώς και στο χαρτοφυλάκιο που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι «μνηστήρες» θα περιλαμβάνονται βελτιωμένοι όροι στα διακρατικά συμβόλαια, αλλά και μια σταθερή βάση πελατολογίου. Ένα πελατολόγιο που σκέφτεται ότι μπορεί να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στη χώρα μας.