Μια… Κουρτίνα στη Μάχη Κατά της Κλιματικής Αλλαγής

0

Μια κουρτίνα διαφορετική από τις άλλες κάλυψε προσφάτως την πρόσοψη του εργοστασίου στο Κάστρο του Δουβλίνου. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ του λονδρέζικου αρχιτεκτονικού και σχεδιαστικού γραφείου ecoLogical Studio και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το climate-KIC, την πιο γνωστή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία κλιματικών καινοτομιών.

Η κουρτίνα για αστικό περιβάλλον φέρει το όνομα Photo.synth.etica και αποτελείται από τμήματα διαστάσεων 16,2 Χ 7 μέτρων το καθένα. Κάθε τμήμα λειτουργεί ως φωτοβιοαντιδραστήρας, δηλαδή ως ένας ψηφιακά σχεδιασμένος και κατά παραγγελία κατασκευασμένος από βιοπλαστικό αποθηκευτικός χώρος ο οποίος, τη μέρα, χρησιμοποιεί το φως του ήλιου για να τραφούν καλλιέργειες μικροσκοπικών φυκιών, και το βράδυ φωσφορίζει.

Ο αέρας της πόλης εισέρχεται από τη βάση της κουρτίνας, ταξιδεύει ως φουσκάλες μέσα στο βιοπλαστικό, έρχεται σε επαφή με τα αδηφάγα μικρόβια τα οποία δεσμεύουν και αποθηκεύουν τα μόρια του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στα φύκια, που μετατρέπονται σε βιομάζα.

Η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή βιοπλαστικής πρώτης ύλης και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την έκλυση, από το άνω μέρος της κουρτίνας στην ατμόσφαιρα της πόλης, οξυγόνου που έχει προέλθει από τη φωτοσύνθεση.

Συνοψίζοντας, οι Κλαούντια Πασκουέρο και Μάρκο Πολέτο του ecoLogical Studio τονίζουν πως «στην ανθρωποκεντρική εποχή, ένας μη ανθρωποκεντρικός τρόπος συλλογιστικής και ανάπτυξης τεχνολογιών αιχμής, βασισμένων σε ψηφιακή και βιολογική νοημοσύνη, μπορεί να είναι στον πυρήνα του αστικού σχεδιασμού».

Η Photo.synth.etica παρουσιάστηκε στη φετινή Σύνοδο για Κλιματικές Καινοτομίες που έγινε στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας.