Μ. Τσαβούσογλου για τις Ερευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ: «Κάνουν Λάθος οι Ελληνοκύπριοι Εάν Πιστεύουν ότι Δεν Εχουν Κάτι να Χάσουν»

0

Προκλητικός εμφανίστηκε σε συνέντευξη του στα «Νέα Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποιώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ότι «εάν πιστεύει ακόμα ότι δεν έχει κάτι να χάσει, κάνει λάθος» σχετικά με το ζήτημα των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η χώρα του θα ξεκινήσει σύντομα δικές της δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Εμπρηστικές, όμως, ήταν οι δηλώσεις του και σε ότι αφορά τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς. «Η Ελλάδα μετατράπηκε σε “ασφαλές καταφύγιο” για Τούρκους εγκληματίες, όπως οι οκτώ φυγάδες στρατιωτικοί…», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι η χώρα του παραμένει αποφασισμένη να εξασφαλίσει ότι «οι φυγάδες πραξικοπηματίες» θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν πρέπει να ερμηνευτεί μέσω κάποιας πολιτικής οπτικής, καθώς «η τουρκική Δικαιοσύνη λειτουργεί ανεξάρτητα» και συμπληρώνει: «Δεν χρειάζεται να πούμε ότι αναμένουμε παρόμοια αμερόληπτη στάση από την ελληνική Δικαιοσύνη όσον αφορά τις υποθέσεις Τούρκων πολιτών».

Αναφερόμενος, τέλος, στο μεταναστευτικό, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και δήλωσε πως είναι σειρά της ΕΕ να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της που προκύπτουν από τη συμφωνία της 18ης Μαρτίου.

«Εάν η Τουρκία διακόψει τις τεράστιες προσπάθειές της, το Αιγαίο θα γίνει για άλλη μια φορά διάδρομος παράνομων μεταναστών», προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.