Να Εντείνει τις Προσπάθειες για Πάταξη των Κλοπών Καυσίμων Δεσμεύεται ο Πρόεδρος του Μεξικού Μετά την Έκρηξη στον Αγωγό

0

O πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ δεσμεύτηκε σήμερα να εντείνει τις προσπάθειες για την πάταξη των κλοπών καυσίμων, μετά την έκρηξη σε αγωγό κατά την οποία τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 71 τραυματίστηκαν με σοβαρά εγκαύματα.

Μετά την έκρηξη ξέσπασε πυρκαγιά στον αγωγό την ώρα που κάτοικοι είχαν πάει για να κλέψουν βενζίνη από ένα σημείο του το οποίο παρουσίαζε διαρροή στο κεντρικό Μεξικό, μεσούσης της καταστολής που εφαρμόζει η κυβέρνηση κατά της κλοπής των καυσίμων.

Η πυρκαγιά σημειώθηκε στην τοποθεσία Τλαουελίλπαν της πολιτείας Ιδάλγο, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, όπου μια διαρροή στον πετρελαιαγωγό είχε προσελκύσει δεκάδες κατοίκους που πήγαιναν παράνομα να γεμίσουν με καύσιμα τους κουβάδες και τα κάνιστρά τους.

Γύρω στα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο (τοπική ώρα), ο υπουργός Ασφαλείας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Η πετρελαϊκή εταιρία Pemex ανακοίνωσε ότι μια άλλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια παράνομης λήψης πετρελαίου από πετρελαιαγωγό σε ερημική περιοχή της κεντρικής πολιτείας Κερετάρο και ότι δεν υπάρχουν θύματα ούτε κίνδυνος για τον πληθυσμό.

“Λυπάμαι πολύ για τη σοβαρή κατάσταση που βιώνει η Τλαουελίλπαν εξαιτίας της έκρηξης πετρελαιαγωγού”, αντίδρασε στο Twitter ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ. “Καλώ σύσσωμη την κυβέρνηση να βοηθήσει τους ανθρώπους στην περιοχή αυτή”.

“Ξέρουμε ότι γινόταν υπεξαίρεση καυσίμου και ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν ήδη επιληφθεί του θέματος”, δήλωσε ο κυβερνήτης της Ιδάλγο, Ομάρ Φαγιάντ, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Foro.

Η τραγωδία αυτή σημειώνεται τη στιγμή που η κυβέρνηση του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ εφαρμόζει μια εθνική στρατηγική κατά της κλοπής των καυσίμων, ένα αδίκημα που προκάλεσε απώλεια σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017 στο μεξικανικό κράτος.

Περισσότερες από 10.000 μεταγγίσεις καυσίμων καταγράφηκαν εκείνη τη χρονιά στους αγωγούς της πετρελαϊκής εταιρείας Pemex, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ορισμένες εγκληματικές συμμορίες ή απλές οικογένειες διαπράττουν τακτικά κλοπές καυσίμων τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούν στη μαύρη αγορά, ειδικά στην πολιτεία Πουέμπλα, στο κεντρικό Μεξικό, η οποία αποτελεί εστία του φαινομένου γνωστού ως “Huachicol”.

Γύρω από την παράνομη αυτή πρακτική έχει αναπτυχθεί μάλιστα μια τοπική κουλτούρα με δημοφιλή τραγούδια που εξυμνούν τους κλέφτες καυσίμων. Σε ορισμένες περιοχές, επίσημα πρακτορεία καυσίμων διανέμουν ακόμη και κλεμμένα καύσιμα.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση έκλεισε διάφορους αγωγούς που μεταφέρουν καύσιμα, σε μια προσπάθεια να σταματήσει αυτές τις κλοπές.

Η στρατηγική αυτή προκάλεσε έλλειψη των καυσίμων σε περίπου δέκα πολιτείες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, όπου σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές αναμονής μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης, ακόμη και όταν η κατάσταση άρχιζε να επανέρχεται στην κανονικότητα στην Πόλη του Μεξικού, χάρη στις παραδόσεις καυσίμων με φορτηγά.

Ο Ομπραντόρ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου, κάλεσε τους Μεξικανούς να επιδείξουν υπομονή απέναντι στη χαοτική αυτή κατάσταση.

Σύμφωνα με τις αρχές, οι εγκληματίες έχουν συνεργούς στους κόλπους της εθνικής πετρελαϊκής επιχείρησης. Ο Ομπραντόρ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι σε βάρος του πρώην επικεφαλής της ασφάλειας της εταιρίας διενεργείται έρευνα για κλοπή καυσίμων.