Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Δώρο Άδωρο η Ηλεκτροκίνηση αν η Ηλεκτροπαραγωγή Γίνεται από Ορυκτά Καύσιμα

0

Όπως το πέρασμα στην τεχνολογία των καταλυτικών αυτοκινήτων συνοδεύτηκε με κίνητρα από το κράτος, έτσι και σήμερα παρέχονται κίνητρα για τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης. Τόσο στην πρώτη όσο και στην δεύτερη περίπτωση στόχος ήταν και παραμένει η βελτίωση της βεβαρημένης ατμόσφαιρας των πόλεων, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, και επισημαίνουν ότι είναι δώρο άδωρο η ηλεκτροκίνηση αν η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται από ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και λιγνίτη. Θα πρέπει να μεθοδευθεί ταυτόχρονα και η απολιγνιτοποίηση της χώρας, με σωστό και δίκαιο όμως τρόπο για τις λιγνιτικές περιοχές και όχι βίαια.

Με τη διείσδυση των ηλεκτρικών μοντέλων αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων, αλλά και των αντίστοιχων υβριδικών επαναφορτιζόμενων οχημάτων στην αγορά, αναμένεται σημαντική μείωση των ρύπων.

Και στις δύο περιπτώσεις οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, τονίζουμε τη σημασία που έχει η ενεργοποίηση και μετάβαση των πολιτών στην «καθαρή» ενέργεια.

Ειδικά για την ηλεκτροκίνηση οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επισημαίνουμε:

Την αναγκαιότητα σημαντικής επέκτασης των ποδηλατοδρόμων σε όλες τις πόλεις, και ιδιαίτερα στις πόλεις με έντονο ανάγλυφο, με σκοπό τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Το όφελος θα είναι πολλαπλό κυρίως στην υγεία των πολιτών.

Είμαστε υπέρ ενός ευέλικτου συστήματος συμψηφισμού παραγόμενης‐καταναλισκόμενης ενέργειας (net‐metering) και πιο ευέλικτου πλαισίου δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε να ειναι δυνατή η αυτοπαραγωγή ανά γειτονιά ή πολυκατοικία για να διευκολύνεται η φόρτιση των αυτοκινήτων. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με μέτρα διευκόλυνσης των ΟΤΑ για την δημιουργία σταθμών φόρτισης, σε συνδυασμό με την αυτοπαραγωγή ενέργειας.

Είναι δώρο άδωρο η ηλεκτροκίνηση αν η ηλεκτροπαραγωγή γίνεται από ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και λιγνίτη. Θα πρέπει να μεθοδευθεί ταυτόχρονα και η απολιγνιτοποίηση της χώρας, με σωστό και δίκαιο όμως τρόπο για τις λιγνιτικές περιοχές και όχι βίαια.

Καλούμε την Κυβέρνηση να επεκτείνει τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση και στη θάλασσα, σε επαγγελματικά σκάφη και σκάφη αναψυχής για νέες ηλεκτροκίνητες μηχανές, σε συνδυασμό με την φόρτιση τους από ΑΠΕ.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εξετάσει τη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης μέσω ΑΠΕ στην ακτοπλοΐα, καθώς υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις παγκοσμίως στον τομέα αυτό.

Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει κίνητρα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αλλά και σε φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, για την εγχώρια παραγωγή τεχνολογικών καινοτομιών προσανατολισμένων στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην τεχνολογική καινοτομία, στην οικονομία του διαμοιρασμού, αλλά και στη νέα μορφή πολιτών, ως prosumers (πολίτες που παράγουν και καταναλώνουν ταυτόχρονα ενέργεια).

Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, του οποίου είμαστε μέλος, παρεμβαίνουμε με προτάσεις ρύθμισης προκειμένου να γίνει πράξη η ενεργειακή μετάβαση, αντιμετωπίζοντας όμως παράλληλα τις όποιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.