Οι Έλληνες «Καταναλώνουν» 4,3 Δις Πλαστικές Σακούλες

0

Πρωταθλήτρια και με διαφορά στην “κατανάλωση” πλαστικής σακούλας αναδεικνύεται η Ελλάδα σε σχέση με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

Οι Έλληνες καταναλώνουν 4,3 δισ. πλαστικές σακούλες ετησίως (αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου), ή 400 σακούλες κατά κεφαλή, αριθμός που είναι 10% υψηλότερος από το 2015. Αυξητική τάση η οποία έρχεται “κόντρα” με την πορεία της κατανάλωσης η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος.

Μόνο από το το σούπερ μάρκετ ο Έλληνας, πήρε το 2016 κατά μέσο όρο 3,9 σακούλες ανά επίσκεψη, αριθμός που αντιστοιχεί σε 270 πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν ή 2,9 δισ. σακούλες ανά έτος.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) το οποίο μαζί με τις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, My Market και Σκλαβενίτης, ανέλαβε πρωτοβουλία για τον περιορισμό της χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η κίνηση αυτή συνδέεται με την επικείμενη εναρμόνιση της Εθνικής Νομοθεσίας σε Κοινοτική Οδηγία βάσει της οποίας έως το 2020 θα πρέπει να μειωθεί η χρήση της πλαστικής σακούλας κατά 80%.

Στο πλαίσιο της εναρμόνισης της χώρας στην κοινοτική οδηγία, όπως προβλέπεται στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκετε ήδη στο γραφείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι καταναλωτές εάν θέλουν να χρησιμοποιούν πλαστική σακούλα από 1η/1/2018 θα πρέπει να την πληρώνουν έως 0,08 ευρώ. Όπως είπε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, το μέτρο θα εφαρμοστεί σε δύο δόσεις. Έως την 1η Ιουλίου του 2018 οι καταναλωτές θα καταβάλουν το 50% της χρέωσης της σακούλας (σ.σ. εάν πχ το κόστος της σακούλας είναι 8 λεπτά/ ευρώ ο καταναλωτής θα δίνει 4 λεπτά/ευρώ κοκ) , ενώ από το δεύτερο εξάμηνο θα γίνει πλήρης εναρμόνιση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί σε διαβούλευση, ο Ε.Ο.ΑΝ θα είναι ο αρμόδιος διαχειριστής και ελεγκτής και τα χρήματα θα κατευθύνονται κυρίως σε περιβαλλοντικές δράσεις, ενώ ένα ποσό θα “επιστρέφεται” στους Δήμους προκειμένου να χορηγήσουν επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες στους πολίτες.

Σήμερα, με βάση την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 21% των Ελλήνων καταναλωτών δηλώνει ότι παίρνει περισσότερες σακούλες απ´ όσες χρειάζεται για τις αγορές ενώ το 81% του κοινού τις χρησιμοποιεί για τα απορρίμματα του σπιτιού του.

Πρακτική η οποία έρχεται κόντρα με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των καταναλωτών με βάση τα όσα δήλωσαν στην ίδια έρευνα. Ποιες είναι οι απόψεις για την πλαστική σακούλα; Το 90% όσων συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσε πως οι πλαστικές αλυσίδες είναι σημαντικό πρόβλημα για το περιβάλλον, ποσοστό 92% ανέφερε πως οι πλαστικές σακούλες πρέπει να μειωθούν και το 64% να απαγορευτούν.

Για την ιστορία έχει ενδιαφέρον να θυμίσουμε ότι 12 χρόνια πίσω, το καλοκαίρι του 2005, το τότε προεδρείο του συνδέσμου των σουπερμαρκετάδων είχε καταθέσει υπόμνημα στον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, για κοστολόγηση της πλαστικής σακούλας. Εκείνη η πρόταση όχι μόνο δεν πέρασε αλλά είχε ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Στην πορεία πάντως κάποιες αλυσίδες, όχι μόνο από το λιανεμπόριο τροφίμων, ακολούθησαν αυτή την πρακτική και χρεώνουν τη σακούλα.

(Πηγή: capital.gr)