Οι Οροι των ΗΠΑ για μια «Νέα Συμφωνία» για το Ιρανικό Πυρηνικό Πρόγραμμα

0

Το Ιράν «δε θα λάβει ποτέ ξανά λευκή επιταγή για να ηγεμονεύει στη Μέση Ανατολή», διεμήνυσε χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, παρουσιάζοντας τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την άσκηση «μέγιστης πίεσης» στην Τεχεράνη.

Δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την οποία η Ουάσινγκτον δε σκοπεύει να «επαναδιαπραγματευτεί», ο Πομπέο παρουσίασε τους δώδεκα όρους που θέτει η Ουάσινγκτον προκειμένου να συνάψει μια «νέα συμφωνία».

Σε αυτούς τους δρακόντειους όρους περιλαμβάνονται ο ολοκληρωτικός τερματισμός εμπλουτισμού ουρανίου, το κλείσιμο αντιδραστήρων βαρέως ύδατος, την εκχώρηση εκ μέρους της Τεχεράνης άνευ όρων πρόσβασης σε διεθνείς επιθεωρητές σε όλες τις εγκαταστάσεις στη χώρα.

Επίσης η Ισλαμική Δημοκρατία, ανέφερε, θα πρέπει να σταματήσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικά όπλα.

Τέλος, το Ιράν θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Συρία και να σταματήσει την εμπλοκή του σε συγκρούσεις σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής (Υεμένη), να σταματήσει να στηρίζει «τρομοκρατικές» οργανώσεις (Χεζμπολάχ, Ισλαμική Τζιχάντ, Αφγανούς Ταλιμπάν, αλ Κάιντα). Παράλληλα, να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις των γειτόνων του, όπως το Ιράκ ή ο Λίβανος, και να απειλεί άλλους, όπως το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία.

Αυτοί οι δώδεκα όροι για τον Αμερικανό ΥΠΕΞ «μπορεί να δείχνουν μη ρεαλιστικοί», αλλά αποτελούν «βασικές» απαιτήσεις.

«Τα αιτήματά μας προς το Ιράν δεν είναι παράλογα: εγκαταλείψτε το πρόγραμμά σας», ανέφερε. «Αν επιλέξουν να επιστρέψουν στο παρελθόν, αν ξεκινήσουν τον εμπλουτισμό ουρανίου, είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε», πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει ποια ακριβώς θα μπορούσε να είναι αυτή η «απάντηση».

«Στο τέλος ο ιρανικός λαός θα χρειαστεί να πάρει μια απόφαση για την ηγεσία του. Αν πάρουν την απόφαση γρήγορα, αυτό θα είναι καταπληκτικό, αν επιλέξουν να μην το κάνουν, θα διατηρήσουμε τη σκληρή μας στάση έως ότου πετύχουμε τα αποτελέσματα που θέσαμε νωρίτερα», δήλωσε ο Πομπέο.

Σε αντάλλαγμα, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να άρουν τις κυρώσεις, όταν όμως η Ουάσινγκτον διαπιστώσει ότι το Ιράν άλλαξε την πολιτική του.

Παράλληλα ανέφερε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των συμμάχων της, αλλά με το πέρασμα του καιρού ελπίζει ότι θα αναγνωρίσουν ότι η στρατηγική της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν ήταν η σωστή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ρόμπερτ Μάνινγκ, μιλώντας λίγη ώρα αργότερα σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή και εξακολουθεί να αξιολογεί αν θα συμπεριλάβει νέες ενέργειες ή θα ενισχύσει τις υπάρχουσες.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κακόβουλη επιρροή που ασκεί το Ιράν στην περιοχή», τόνισε ο Μάνινγκ, σημειώνοντας ότι «αξιολογούμε αν θα διπλασιάσουμε τις υπάρχουσες ενέργειές μας ή θα εφαρμόσουμε νέες ενέργειες», χωρίς, ωστόσο, να τις διευκρινίσει.