Οι Προκλήσεις Ενόψει του Νέου Εξοικονομώ και η Προώθηση Νέων Τεχνολογιών

0

Μέχρι τέλος του έτους όπως έχει γνωστοποιηθεί αναμένεται η προκήρυξη νέου εξοικονομώ κατ’ οίκον, γεγονός που φανερώνει την πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας ως προς τη μείωση των εκπομπών ρύπων. Όμως αποτελεί πρόκληση σύμφωνα με ειδικούς η προώθηση νέων τεχνολογιών, όπως το υδρογόνο. Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του στο κανάλι «Αχελώος ΤV» ο Δρ. Σοφοκλής Μακρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών «το εξοικονομώ δεν εφαρμόζει στην πράξη τις νέες καινοτόμες λύσεις και έχουμε μείνει μόνο στη θερμομόνωση, ενώ υπάρχουν και άλλες πηγές 

για να έχουμε εξοικονόμηση όπως είναι οι τεχνολογίες του υδρογόνου». Παράλληλα, αναφέρθηκε στο στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με την ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων, τονίζοντας πως προτάθηκε σε κάποια σχολεία του Αγρινίου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις και η βελτίωση των συνθηκών στα κτίρια. Σημείωσε πως «η Ε.Ε. καθορίζει στην πράξη την ανακαίνιση και τη δημιουργία νέων καινοτόμων υλικών στα κτίρια και νομίζω μέσα από προγράμματα όπως το επόμενο ΗΛΕΚΤΡΑ δεν θα έχουμε μόνο μείωση των ρύπων, αλλά και στην ενημέρωση των πολιτών και των παιδιών».

Αρκετοί ξένοι αναλυτές εκτιμούν πως το μέλλον βρίσκεται στο πράσινο υδρογόνο. Επισημαίνοντας πως είναι ένας  ανεξάντλητος φορέας ενέργειας που μπορεί να παραχθεί χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. Μόλις παραχθεί μέσω της ηλεκτρόλυσης, το υδρογόνο μπορεί να αποθηκευτεί, να μεταφερθεί και να υποβληθεί σε επεξεργασία για ένα αυξανόμενο εύρος εφαρμογών. Επιπλέον, οι  δυνατότητες του πράσινου υδρογόνου μπορούν να φανούν σε βιομηχανίες, όπως ο χάλυβας, στην αεροπορία, στις μακρινές θαλάσσιες και οδικές μεταφορές, όπου δεν υπάρχει προφανής εναλλακτική λύση για τη μείωση του άνθρακα.

Η Faurecia πρόσφατα υπέγραψε μια σημαντική σύμβαση για συστήματα κυψελών καυσίμου με την Hyundai Motor Company. Η Faurecia θα προμηθεύσει ολόκληρο το σύστημα αποθήκευσης υδρογόνου το οποίο θα παραχθεί στο νέο παγκόσμιο κέντρο εξειδίκευσής της για τα συστήματα αποθήκευσης υδρογόνου στο Bavans της Γαλλίας Το κέντρο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να λειτουργεί το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αντιπροσωπεύει συνολική επένδυση περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 4,9 εκατομμύρια ευρώ από επιχορηγήσεις από την περιφέρεια Bourgogne-Franche-Comté. Μακροπρόθεσμα, η Faurecia σχεδιάζει να δημιουργήσει 50 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στην περιοχή Bavans, η οποία έχει ήδη περίπου 750 υπαλλήλους αφιερωμένους στη δραστηριότητα καθαρής κινητικότητας της Faurecia. Μέχρι το 2030, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2 εκατομμύρια νέα οχήματα και περισσότερα από 350.000 επαγγελματικά οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία κυψελών καυσίμου, σύμφωνα με τη Faurecia.