Οι Πρώτες Δασικές Πυρκαγιές στην Σκανδιναβία Αναζωπυρώνουν τους Φόβους για Νέο Καταστροφικό Καλοκαίρι

0

Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Σουηδία και τη Νορβηγία, εξαιτίας της ξηρασίας και των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αναζωπυρώνουν τους φόβους για μια νέα χρονιά καταστροφικών φωτιών στη Σκανδιναβία.

Οι δασικές πυρκαγιές μετέτρεψαν πέρυσι σε στάχτη στη Σουηδία σχεδόν 250.000 στρέμματα γης, έπειτα από μια Άνοιξη χωρίς βροχοπτώσεις και τον θερμότερο Ιούλιο των δύο και πλέον αιώνων. Από τις φωτιές δεν υπήρξαν θύματα.

Εδώ και λίγες ημέρες οι φλόγες αναζωπυρώθηκαν στη χώρα, ιδίως στο νότιο τμήμα και η αρχή πολιτικής προστασίας της Σουηδίας (MSB) ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εκδηλώθηκαν 10 «ανησυχητικά» μέτωπα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ εκτίμησε, ωστόσο, σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, ότι η Σουηδία είναι «καλύτερα προετοιμασμένη» σε σχέση με το 2018.

Η πυροσβεστική υπηρεσία της χώρας σύναψε συμφωνία με ιδιωτικές εταιρείες, βάσει τη οποίας προβλέπεται η κινητοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, τουλάχιστον 30 πυροσβεστικών ελικοπτέρων.

Εντούτοις, η ομοσπονδία πυροσβεστών εκτιμά ότι λείπουν 2.800 άνδρες για τη θερινή περίοδο. Οκτώ ελικόπτερα πήραν σήμερα μέρος στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, ενώ οι πυρκαγιές τέθηκαν όλες «υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε ο Μάρκους Άρσκογκ, ο εκπρόσωπος τύπου της MSB, στο πρακτορείο ειδήσεων TT.