”Οκ” ΥΠΕΝ για Μία από τις Εκκρεμείς Άδειες στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

0

Στη χορήγηση μίας από τις εκκρεμείς άδειες για την επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στη Βορειοανατολική Χαλκιδική προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η υπουργική απόφαση αφορά την έγκριση του προσαρτήματος 5 που αφορά την τεχνική μελέτη του νέου εργοστασίου εμπλουτισμού στον Μαντέμ Λάκκο. Το αρμόδιο υπουργείο υποχρεώθηκε να προχωρήσει στη χορήγηση της συγκεκριμένης έγκρισης, ύστερα από προσφυγή που δικαιώνει τη εταιρεία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Αιτία της προσφυγής στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο; Η απόρριψη το 2016 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σκουρλέτη της συγκεκριμένης τεχνικής μελέτης για την μονάδα μεταλλουργίας του Μαντέμ Λάκκου.

Ωστόσο, η εν λόγω έγκριση δεν αρκεί για να οδηγήσει στην επαναλειτουργία της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς η έγκριση του προσαρτήματος 5 αφορά το εργοστάσιο μεταλλουργίας στον Μαντέμ Λάκκο που προβλέπεται να λειτουργήσει μετά το 2020. Σε αυτό θα καταλήγει, μεταξύ άλλων, το συμπύκνωμα από τις Σκουριές όπου όμως, μονάδα εμπλουτισμού δεν είναι δυνατόν να κατασκευαστεί επειδή απουσιάζουν άδειες ρουτίνας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η τροποποίηση της υφιστάμενης άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και η μετατόπιση των αρχαιοτήτων.

Πλέον, αναμένεται εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος προχωρήσει το προσεχές διάστημα στην χορήγηση των συγκεκριμένων αδειών ώστε το έργο των Σκουριών να εξέλθει από τη φάση της συντήρησης.

(capital.gr)