Οφέλη από την Αξιοποίηση των Κλαδεμάτων – Με Ρυθμούς «Χελώνας» Κινείται η Ελλάδα

0

Όσο πλησιάζουν οι καλοκαιρινοί μήνες αρχίζει να γίνεται και πάλι συζήτηση σε σχέση με τους κινδύνους που έχει η χώρα μας από ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιών. Ωστόσο, πολλές φορές διαφεύγει από την πολιτεία, αλλά και την κοινωνία η δυνατότητα αξιοποίησης της βιομάζας που αποτελεί το εύφλεκτο υλικό για την εκδήλωση πυρκαγιών. Αρκετοί αναλυτές μιλούν πλέον για την δυνατότητα ενεργειακής αξιοποίησης των κλαδεμάτων, ενώ «αγκάθια» αποτελούν τόσο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την άδεια λειτουργίας μιας μονάδας, όσο και το κόστος των επενδύσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση η κα Μυρσίνη Χρήστου, υπεύθυνη του τμήματος βιομάζας του ΚΑΠΕ στη χώρα μας υπάρχουν 48 μονάδες βιομάζας/βιοαερίου με συνολική ισχύ 69,55 MW και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια 294 GWh. Συνολικά, 35 μονάδες βιοαερίου, με ισχύ 63,25 MW, πέντε ΧΥΤΑ με 31,5 MW, τέσσερις βιολογικοί με 14,85 MW και 26 αγρο-κτηνοτροφικοί με 16,9 MW, ενώ υπάρχουν 13 μονάδες καύσης βιομάζας με ξύλο, 6,3 ΜW. Υπό διαδικασία αδειοδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι 800 έργα βιομάζας ισχύος 611 MW, από τα οποία τα 199 είναι έργα βιοαερίου.

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της βιομάζας, όμως από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να διαφεύγει το υψηλό κόστος μιας επένδυσης. Για παράδειγμα πριν λίγους μήνες ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, ανέφερε στο energia.gr πως η ιδέα δημιουργίας μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια  με καύσιμη ύλη βιομάζα, εγκαταλείφθηκε λόγω του υψηλού κόστους. Βέβαια, για να πετύχει η χώρα μας το στόχο της ενίσχυσης των ΑΠΕ, θα πρέπει να κυνηγήσει ευρωπαϊκά προγράμματα. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, ενώ ο θεσμός των ενεργειακών κοινοτήτων μπορεί να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.