Ο Ενεργειακός Τομέας Υιοθετεί την Ψηφιακή Τεχνολογία

0

Δυναμική είσοδο στον τομέα της ενέργειας, αρχής γενομένης από τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης πετρελαίου κάνει η ψηφιακή τεχνολογία του blockchain, από την οποία γεννήθηκε το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Πρόσφατα εγκαινιάστηκε η πρώτη ψηφιακή πλατφόρμα blockchain για τη διαπραγμάτευση συμβολαίων φυσικής παράδοσης πετρελαίου. Πρόκειται για την πλατφόρμα VAKT, στην οποία συμμετέχουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους και traders στον κόσμο. Πρόκειται για εταιρείες όπως είναι οι ΒΡ, Equinor, Shell, Guvnor, Mercuria, Koch Supply &Trading, καθώς και οι τραπεζικοί όμιλοι AΒN AMRO, ING και Société Generale που συμμετέχουν στο VAKT, μια από τις πρώτες και μεγαλύτερες εφαρμογές του blockchain στον τομέα της ενέργειας.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει μια κρυπτογραφημένη ψηφιακή τεχνολογία που εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα και οι ηλεκτρονικές καταγραφές δεν μπορούν να αναθεωρηθούν και η όποια απόπειρα μετατροπής τους θα είναι ορατή σε όλους τους συμμετέχοντες.

Χάρη στην δυνατότητά του να διασφαλίζει άμεσες, ασφαλείς και  ελεγχόμενες συναλλαγές, η τεχνολογία blockchain θεωρείται κατάλληλη για εφαρμογή στις νέες ενεργειακές υπηρεσίες που αναπτύσσονται με τα  αποκεντρωμένα  συστήματα διανομής ηλεκτρισμού. Έτσι μετά την πλατφόρμα VAKT, αναμένεται ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερες εφαρμογές και σε άλλους τομείς της ενέργειας πέραν του πετρελαίου.

Σημειωτέον ότι έως σήμερα, η αγορά και η πώληση πρώτων υλών και πετρελαίου απαιτεί μια σειρά εγγράφων, από τα συμβόλαια μεταξύ των συναλλασσόμενων, μέχρι τις εγγυητικές επιστολές των τραπεζών, τα ασφαλιστήρια κλπ, έγγραφα τα οποία διακινούνται μέσω email, φαξ ή ταχυδρομείου. Πρόκειται για μία μορφή γραφειοκρατίας που επιβαρύνει με κόστος και χρόνο κάθε συναλλαγή.

Με τη νέα πλατφόρμα διαπραγμάτευσης, όλα αυτά αλλάζουν. Τα έγγραφα περνούν στην κρυπτογραφημένη και ασφαλή πλατφόρμα blockchain του VAKT, προσφέροντας ταχύτερο, φθηνότερο και πιο ασφαλή τρόπο ολοκλήρωσης των συναλλαγών στα εμπορεύματα. Το blockchain αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας στην  αλυσίδα των αξιών στην ενέργεια, δηλώνει trader της Shell. Πριν από την πλατφόρμα VAKT, οι traders ενεργειακών πρώτων υλών και προϊόντων, και άλλων χρηματιστηριακών εμπορευμάτων  είχαν πειραματιστεί με άλλες ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς επιτυχία.

Επί του παρόντος η πλατφόρμα VAKT θα χρησιμοποιείται από τις εταιρείες που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του, ενώ από 1ης Ιανουαρίου 2019, θα είναι διαθέσιμη σε όλο το εύρος της αγοράς, αν και αρχικά θα αφορά μόνο στα συμβόλαια φυσικής παράδοσης πετρελαίου και αργότερα για όλα τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης ενεργειακών προϊόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, στον τομέα του ηλεκτρισμού, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 20% την τελευταία πενταετία, φθάνοντας συνολικά στα 47 δισ.  δολάρια το 2017. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν περί τις 122 start ups επιχειρήσεις για εφαρμογές blockchain στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες, μόνο το 2017, άντλησαν κεφάλαια άνω των 324 εκατ. δολαρίων.