Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στην Πολυπλοκότητα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος η Ελλάδα

0

Σε έρευνα του TMF Group για τις συνθήκες που επικρατού  στο διεθνές επιχειρείν, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης με τις οικονομίες που εμφανίζουν το πιο περίπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην προσέλκυση επενδύσεων.

Πού οφείλεται, όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή του δείκτη Global Business Complexity Index; «Το ραγδαία μεταβαλλόμενο νομοθετικό περιβάλλον σε σε συνδυασμό με τους περίπλοκους νόμους στην αγορά εργασίας», απαντά η TMF. «Κάθε εβδομάδα νέες αποφάσεις και νόμοι επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες λειτουργούν, κρατούν βιβλία, σχεδιάζουν το μέλλον τους και επικοινωνούν με τους πελάτες», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του ελληνικού τμήματος του Ομίλου.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί της εταιρείας η υφιστάμενη νομοθεσία είναι ήδη περίπλοκη, ενώ νέα μέτρα υιοθετούνται συνεχώς. Καταγράφονται επίσης περιπτώσεις πολλαπλών νόμων που έρχονται σε σύγκρουση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο για μία επίχειρηση να επιλέξει με ποιον να συμμορφωθεί. Για παράδειγμα σε ορισμένες περιπτώσεις η επιστροφή του ΦΠΑ υπόκειται σε διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την εφορία, στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος, αναφέρει η έκθεση, ενώ προσθέτει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις άτομα, που δηλώνουν πανομοιότυπα μέρισματα έχουν φορολογηθεί με συντελεστές που αποκλίνουν πάνω από 10%.

Σημειώνεται επίσης στην έκθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφέρει πάντα επαρκή καθοδήγηση, γεγονός που δυσκολεύει τις ξένες επιχειρήσεις στο να προσανατολιστούν. «Ορισμένα ελληνικά νησιά λειτουργούν ως ανεξάρτητες επαρχίες όσον αφορά στη συμμόρφωση και τους φόρους» τονίζεται στην έκθεση.

Όσον αφορά στις προσλήψεις και τις εργασιακές σχέσεις, σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος κοινωνικής πρόνοιας με υποχρεωτικά επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, ασφάλιση, καθώς επίσης έξοδα μεταφοράς και φοροελαφρύνσεις για έγγαμους με παιδιά. «Αν και το σύστημα επιδομάτων έχει απλοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, η νομοθεσία για τις προσλήψεις αλλάζει συχνά και πολλές φορές εφαρμόζεται αναδρομικά», επισημαίνεται.

Υπογραμμίζεται τέλος, ότι υπάρχουν περιορισμοί στις προσλήψεις. Για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο για μία εταιρεία να προσλάβει εργαζομένους από χώρες εκτός Ε.Ε., καθώς οι αρχές είναι επιφυλακτικές στο να χορηγήσουν άδεια εργασίας.

Πέραν της Ελλάδας, εξαιρετικά πολύπλοκο επιχειρηματικό περιβάλλον παρουσιάζουν, επίσης, η Ινδονησία και η Βραζιλία, τις οποίες συναντάμε στην δεύτερη και τρίτη θέση της κατάταξης. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βολιβία, ενώ ακολουθούν δύο μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η μεγαλύτερη οικονομία της, την Σλοβακία και την Γερμανία. Η τελευταία αν και αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, με πανίσχυρη βιομηχανία και εξαγωγική ισχύ,  παρουσιάζει φαινόμενα έντονης γραφειοκρατίας. Στις τελευταίες τρεις θέσεις της πρώτης δεκάδας υπάρχουν η Τουρκία, η Κίνα και το Περού.