Παπαχρήστου (ΡΑΕ): Οι κανόνες και οι κατηγορίες για τους διαγωνισμούς στα αιολικά

0

Στις πρωτοβουλίες της ΡΑΕ αναφορικά με τους διαγωνισμούς ΑΠΕ και συγκεκριμένα των αιολικών αναφέρθηκε σήμερα στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ ο Δ. Παπαχρήστου, εκπρόσωπος της Αρχής.

Όπως τόνισε ο κ. Παπαχρήστου, η χώρα μας διαθέτει πλέον ένα μηχανισμό στήριξης των ΑΠΕ για πρώτη φορά. Υπάρχει μια σταθερή βάση ως πλαίσιο λειτουργίας των ΑΠΕ. Παράλληλα, εκκρεμεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ προς το ΥΠΕΝ για τους διαγωνισμούς και η κατεύθυνση είναι να εκδοθεί μετά τη σχετική έγκριση από την ΕΕ.

Επίσης, ο κ. Παπαχρήσου σημείωσε ότι για τα αιολικά προβλέπεται από 1/1/17 τα έργα ως 3 μεγαβάτ να παίρνουν οριζόμενη τιμή χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, ενώ για τα έργα με ισχύ άνω των 3 μεγαβάτ είναι στην ευχέρεια της χώρας μας. «Γνώμη της ΡΑΕ είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν διαγωνισμοί ανά τεχνολογία. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί καλά για ποιο λόγο δεν θα γίνουν κοινοί διαγωνισμοί», τόνισε σχετικά.

Επίσης, ο κ. Παπαχρήστου παρουσίασε χάρτες της Αρχής με έργα άνω των 6 μεγαβάτ, τα οποία θα μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς. Στο χάρτη περιλαμβάνονται περιοχές όπως οι Εύβοια, Βοιωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Άρτα, Κοζάνη και άλλες.

Ακόμη ένα θέμα για το οποίο μίλησε ο κ. Παπαχρήστου ήταν το φαινόμενο της παρουσίας πολλών έργων με ισχύ 3 μεγαβάτ σε συγκεκριμένους χώρους. Όπως τόνισε, «λαμβάνοντας υπόψη αυτή την κατάσταση, η ΡΑΕ διατυπώνει την εξής γνώμη: Για αιολικά ως 3 μεγαβάτ δεν θα γίνονται διαγωνισμοί, εφαρμόζοντας όμως ένα κανόνα για να μη μπορέσουν να μπουν σε διαγωνιστική διαδικασία με βάση την απόστασή τους. Από 3 μεγαβάτ και πάνω τα αιολικά θα μπούν σε διαγωνισμό». Ο κανόνας ελάχιστης απόστασης θα αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όπως πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαχρήστου σχολίασε επίσης ότι «υπάρχει νομοθεσία για τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, για τους οποίους θα προτείνουμε να αυξηθεί από 3 σε 6 μεγαβάτ το όριο, άρα δεν θα συμμετέχουν σε διαγωνισμούς έργα έως 6 μεγαβάτ».

Επιπλέον όσον αφορά τους διαγωνισμούς, η ΡΑΕ τονίζει ότι θα αφορούν δύο κατηγορίες. Η πρώτη θα αφορά τα ώριμα έργα όπως αυτά ορίζονται από τους οριστικούς όρους σύνδεσης. Στην δεύτερη περίπτωση, των μη ώριμων έργων, θα υπάρχει άλλη αντιμετώπιση. «Θα υποβάλονται κανονικά αιτήσεις, θα αξιολογούνται και εφόσον τηρούν τους όρους θα καλούνται σε δημοπρασία. Η τιμή θα καταρτίζει τον κατάλογο επιλεγόντων. Θα υπάρχει στενή παρκολούθηση της υλοποίησης. Θα αφορά σε πρώτη φάση χώρους όπου έχουμε διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο, αλλά κανένα ώριμο έργο, όπως στο καλώδιο Πολυποτάμου και Κυκλάδων».

Τέλος, για τα μεγάλα αιολικά ο κ. Παπαχρήστου είπε ότι «θα υπάρξουν ατομικά σχήματα κοινοποίησης. Έχουμε 18 έργα τέτοια. Στην ίδια κατεύθυνση θα στραφούμε και για τα θαλάσσια αιολικά»